Politiek
24 aug 2021, 10:27
Leraren, schoolleiders en ander personeel op achterstandsscholen kunnen hoger krijgen de komende twee jaar extra salaris. Op die manier moet het werk op die scholen aantrekkelijker worden, hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs.
Volgens het ministerie van Onderwijs komen medewerkers op ruim 1.300 scholen in Nederland tijdelijk in aanmerking voor hoger loon. Op die scholen is er namelijk een extra groot risico voor het oplopen van achterstanden. Ook hebben leraren daar te maken met 'uitdagende kinderen'.
Het personeel kan tussen de 5 en 8 procent loonsverhoging krijgen. Om welke scholen het precies gaat, is nog niet bekend. Dat wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt, belooft het ministerie. Het geld voor het extra salaris komt uit het Nationaal Programma Onderwijs dat bedoeld is om achterstanden door de coronacrisis weg te werken.
Op scholen "met veel uitdagende kinderen" is het wegwerken van de corona-achterstanden volgens Slob "extra ingewikkeld". De minister ziet dat deze scholen "de meeste moeite" hebben met het lerarentekort. "Het verloop van personeel is hoger en zij krijgen vacatures moeilijker vervuld. Terwijl goed personeel juist nu hard nodig is."
Directrice José Oliehoek van basisschool 't Palet in Den Haag noemt de loonsverhoging bij Hart van Nederland in een eerste reactie een goede stap. "We vragen hier al jaren om", legt ze uit. "Ik ben ervan overtuigd dat het gaat werken."
De school gaat volgende week weer open na de zomervakantie, maar de roosters zijn nog steeds niet helemaal rond, aldus Oliehoek. "Het is een vak apart, je hebt goed gekwalificeerd personeel nodig op deze scholen", legt ze uit. "Eigenlijk moeten hier de beste leerkrachten staan. Niet iedereen is in staat hier te werken."
De onderwijsbonden zijn niet onder de indruk van tijdelijk extra loon. "Dit is geen oplossing, maar een Sloblossing", reageert Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Dit is een heel kleine druppel op een grote gloeiende plaat", stelt de vakbondsman. Ook CNV vindt de salarisverhoging niet voldoende. "Het is geen nieuw geld en het is ook niet structureel."
Roovers wijst erop dat een lerarenopleiding gemiddeld vier jaar duurt. "Het lerarentekort ga je hier dus niet mee oplossen. Als mensen zijn opgeleid, is het extra geld weer weg." Hooguit zal op korte termijn een 'waterbedeffect' ontstaan, vreest de AOb-bestuurder. "Als je ergens een leraar weghaalt, ontstaat daar een tekort. Dit is kortzichtig."
In juli van dit jaar zei de PO-raad nog dat er vooral structureel geld nodig is om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarentekort aan te pakken. "Een structureel probleem vergt een structurele oplossing", aldus de raad toen. Slob zegt deze wens te begrijpen, maar volgens hem kan een demissionair kabinet dat niet uitgeven.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.