Politiek
5 dec 2017, 15:43
De verwachting dat de lerarenstaking van dinsdag 12 december daadwerkelijk iets verandert is er niet, maar toch doet Fenny de Lange, directrice van de basisschool De Huve in Almelo mee. Leraren in het basisonderwijs gaan volgende week dinsdag opnieuw staken. Het ultimatum dat ze het kabinet hadden gesteld is verstreken en hun eisen zijn niet ingewilligd.
De ontevreden leerkrachten, onder leiding van actiegroep 'PO in actie', willen 1,4 miljard euro voor het basisonderwijs. Dat geld, 900 miljoen euro voor een salarisverhoging en 500 miljoen voor het verlichten van de werkdruk, is bedoeld om het dreigende lerarentekort af te wenden. De basisschoolleraren vinden het bovendien oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen. Maar minister Arie Slob van Basisonderwijs zegt niet meer te kunnen bieden dan de bijna driekwart miljard die in het regeerakkoord is afgesproken. De actievoerders zeggen afgelopen weken ''goede gesprekken met minister Slob'' te hebben gevoerd. Maar die heeft niet meer dan begrip te bieden, stellen ze vast. De docenten krijgen ook steun vanuit de politiek. Zo wil SP-Kamerlid Peter Kwint dat er meer geld beschikbaar komt voor de mensen die de volgende generatie klaar moeten stomen voor de maatschappij. VVD-Kamerlid Rudmer Heerema denkt anders over de stakingen. ''De docenten op het basisonderwijs hebben al meer geld gekregen, al zo'n 700 miljoen, het zou nu eens afgelopen moeten zijn.''
Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen. Volgende week dinsdag zal er niet zo'n grote landelijke bijeenkomst zijn. Leraren komen in sommige plaatsen wel in kleiner verband bij elkaar. De Tweede Kamer buigt zich later deze week over de onderwijsbegroting. Er gaan geluiden op om het geld dat Slob uittrekt voor het verlichten van de werkdruk wat eerder beschikbaar te stellen. Nu komt het volle bedrag pas in 2021 vrij en moet het basisonderwijs het komend jaar doen met 10 miljoen. Als het kabinet het geld wat naar voren haalt, kunnen scholen eerder onderwijsassistenten en conciërges benoemen of de klassen verkleinen. Maar de coalitiepartijen houden die boot voorlopig af. De acties in het basisonderwijs hebben de steun van de vakbonden, de schoolbesturen en de schoolleiders.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.