Politiek
31 juli 2021, 18:39
De 'kutland'-uitspraak van Johan Derksen donderdagavond in De Oranjezomer heeft bij veel Nederlanders een gevoelige snaar geraakt. De hashtag kutland is al de hele dag het belangrijkste gesprek op Twitter, welke lessen kunnen we daaruit trekken?
Het is een pakkende, korte term, 'kutland'. Sinds Derksen met dat woord zijn onvrede uitte over dat de overheid geen mankracht heeft om hem te beveiligen, maar wel de verdachten van het doodschoppen van de 27-jarige Carlo op Mallorca, is 'kutland' zijn eigen leven gaan leiden. Het woord staat voor sommigen symbool voor de grote afkeer tegen Haagse bestuurders en het gevoel zich niet te herkennen in welke kant het opgaat met het land.
Tegelijk zijn er ook mensen die de term juist gebruiken om aan te geven dat Nederland volgens hen juist helemaal geen 'kutland' is. "Als Nederland een kutland zou zijn, hoe bevoorrecht zijn ze dan in Afghanistan, Iran, Venezuela of Sudan? Als je ons land nog beter wil maken, zeur niet maar stroop je mouwen op," schrijft George op Twitter.
De polarisatie toont zich duidelijk in de redenen waarom mensen vinden dat wij in een 'kutland' leven of juist niet. Uit het representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel, waaraan uiteindelijk 2556 mensen hebben deelgenomen, is een duidelijk verschil als gevraagd wordt wat momenteel het grootste probleem in Nederland is.
Criminaliteit en veiligheid wordt breed gedragen als de belangrijkste uitdaging waarmee we te maken hebben. Onder mensen die het met Derksen eens zijn vindt zo'n 38 procent dit het belangrijkste probleem, onder als mensen die juist niet eens zijn dat Nederland een 'kutland' is geworden ligt dit rond de 33 procent.
Het grote verschil zit hem vooral in hoe gekeken wordt naar migratie en integratie. 26 procent van de mensen die het een 'kutland' vinden noemen het thema buitenlanders het grootste probleem waarmee we te kampen hebben. Slechts 6 procent van de mensen die het met Derksen oneens zijn vinden dat. Dit verschil toont zich ook in mindere mate welke belangrijkheid wordt meegegeven aan de coronapandemie, 16 procent van de mensen die het met Derksen oneens zijn vinden dit het belangrijkste probleem, tegenover 11 procent die het met Derksen eens zijn.
Opvallend is ook hoe weinig problemen als racisme (2 procent), ongelijkheid (6 procent) en klimaat (3 procent) als belangrijkste problemen worden benoemd. Ondanks vele protesten en demonstraties over deze onderwerpen de afgelopen jaren krijgen deze thema's weinig steun. Wel is te zien dat mensen die Nederland een 'kutland' vinden deze thema's minder belangrijk vinden dan het gemiddelde: 1 procent van hen vindt racisme het belangrijkste probleem, 5 procent ongelijkheid, en 1 procent klimaat. Onder de mensen die het geen 'kutland' vinden is vindt 5 procent racisme het grootste probleem, 9 procent ongelijkheid en ook 9 procent de toekomst van het klimaat.
De problematiek die achter deze polarisatie schuilgaat komt deels door de bekende 'bubbel'. Je krijgt bevestiging van de zaken waar je geïnteresseerd in bent, maar wordt door algoritmes in sociale media nauwelijks nog uitgedaagd om te ontdekken waarom anderen anders denken of andere ervaringen hebben. De discussie wordt nauwelijks nog echt aangedurfd en dus overheersen krachtige termen als 'kutland'.
Maar ook andere ervaringen, andere leefomstandigheden en verschillende achtergronden spelen een doorslaggevende rol. Het zijn vooral mensen die werkloos, arbeidsongeschikt of zzp'er zijn die vinden dat het een kutland is geworden, rond de 78 procent van deze groepen is het met Derksens uitspraak eens. Onder mensen die in loondienst zijn of studeren is veel minder steun voor Derksen te vinden, respectievelijk 67 en 54 procent.
Deze splitsing tekent zich ook als je kijkt naar opleidingsniveau. Mensen die Mavo of MBO hebben afgerond zien ons land veel meer als een kutland (74 procent) dan mensen die een bachelor HBO of WO hebben afgerond (57 procent).
Meer naar elkaar omkijken, naar elkaar luisteren en samen proberen van het land een beter land te maken. Dat zijn veelgehoorde lessen die uit deze verschillen getrokken zouden moeten worden. "Dat #kutland zijn wij met zijn allen. Wil je een beter land? Start weer met samen-leven. Doe iets voor elkaar. Help elkaar. Luister echt. Heb aandacht," aldus Danique op Twitter.
Maar als oplossing zien mensen ook dat er in Den Haag minder om de hete brij heen gedraaid zouden moeten worden. "Zolang de politiek de oorzaak van veel problemen niet durft te benoemen en degene die het wel durven als racist en discriminerend worden weggezet gaat het alleen maar verder achteruit," reageert een panellid.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Foto: Pexels
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.