Terug

Volg Hart van Nederland

Kuipers lichtte Kamer verkeerd in, toch opnames van OMT bewaard

Kuipers lichtte Kamer verkeerd in, toch opnames van OMT bewaard

Politiek

20 okt 2022, 11:40

Anders dan zorgminister Ernst Kuipers eerder had gemeld, zijn er toch geluidsopnamen bewaard gebleven van vergaderingen over corona van het Outbreak Management Team (OMT). Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het niet de bedoeling is dat opnamen worden bewaard. De regel is dat audio wordt vernietigd zodra het verslag van een OMT-vergadering klaar is.

Kuipers betreurt dat hij er niet van op de hoogte was dat er onbedoeld toch opnamen bewaard zijn gebleven. Het gaat om ongeveer dertig fragmenten en die liggen op zijn eigen departement, is hem pas vorige week gebleken. De fragmenten gaan over de periode juni 2020 tot en met maart 2021, toen het OMT over corona vergaderde. Ook is uit zowel 2007, 2009 als 2013 één bestand gevonden.

Hoe kan dit?

Dat de opnamen in strijd met het protocol toch bewaard zijn, komt volgens de minister door het RIVM en het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIB). Zij zijn verantwoordelijk voor de tijdige verwijdering van de opnamen. Toen dit niet is gebeurd, heeft het RIVM de opnamen "onbedoeld en onterecht" meegestuurd naar VWS in de stroom documenten over Covid-19. De overdracht van honderdduizenden documenten gebeurt automatisch en is nodig omdat het ministerie informatie openbaar moet kunnen maken als daar om wordt gevraagd op basis van de Wet open overheid (Woo).

In mei was het RIVM er al achter gekomen dat niet alle audiobestanden waren verwijderd. Begin juni is dat aan VWS gemeld met het verzoek om de audiofragmenten te verwijderden. "Dit signaal is niet verder opgepakt en niet geëscaleerd", schrijft Kuipers. Op 14 oktober hoorde hij dat er nog audiobestanden van het RIVM aanwezig zijn op zijn ministerie. Kuipers wil dat de procedure voor de opslag en verwijdering wordt aangepast, zodat de bestanden veilig zijn en tijdig worden vernietigd.

Bestanden bewaren

De nu beschikbare bestanden wil Kuipers wel bewaren. Hij wil die evenwel niet openbaar maken in het belang van de Staat. Hij vindt het niet goed als de leden van het OMT zich niet meer vrij durven te uiten als ze weten dat later alles publiek wordt. Dat is niet goed voor de gedachtevorming en als het OMT niet goed functioneert, raakt dat het belang van de Staat en van de maatschappij, aldus de minister.

PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema wil wel dat de gevonden bestanden openbaar worden gemaakt. "Alleen zo kunnen we achterhalen of de OMT-adviezen die leidden tot zeer vergaande vrijheidbeperkende maatregelen wetenschappelijk waren onderbouwd óf het gevolg waren van freewheelen. Dat laatste zou ernstig zijn." Ze gaat er een debat over aanvragen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.