Politiek
21 jan 2021, 18:34
De grafieken die Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en Jaap van Dissel van het RIVM gebruiken om de noodzaak van een avondklok kracht bij te zetten, zitten vol fouten en te pessimistische voorspellingen. Dat stelt opinieleider Maurice de Hond die de grafieken van beide experts grondig onder de loep nam.
Kuipers was afgelopen dinsdag te gast bij de NPO-talkshow Op1 waar hij een grafiek liet zien van het besmettingsverloop van de Britse coronavariant in Nederland. In de grafiek waren drie lijnen getekend: het totaal aantal besmettingen, het aantal besmettingen met de Britse coronavariant en het aantal besmettingen met de niet-Britse coronavariant.
In zijn grafiek stelt Kuipers dat het reproductiegetal van de Britse coronavariant, het getal dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld door een patiënt worden besmet, ligt op 1,3. De Britse coronavariant is dertig procent besmettelijker dan de niet-Britse coronavariant, waarvan het reproductiegetal volgens Kuipers op 0,9 ligt. Een berekening op basis van het huidige reproductiegetal en het besmettingspercentage van de Britse coronavariant komt volgens De Hond uit op een veel lagere besmettingsgraad (1,17) dan door Kuipers wordt gesteld.
Daarnaast zou Kuipers in zijn grafiek hebben gelogen over het aantal patiënten op de IC, stelt De Hond. Op 18 januari 2021 zouden volgens de grafiek 1200 patiënten op de IC liggen. Maar volgens het LCPS waren het er op die dag iets meer dan de helft daarvan: 685 patiënten. De verwachting van het aantal patiënten dat als gevolg van de Britse coronavariant op de IC komt te liggen, wordt volgens de opiniepeiler dan ook flink overtrokken.
De Hond nam ook de grafiek van Van Dissel onder de loep. Hoewel deze volgens De Hond een realistischer scenario schetst, is een belangrijke factor niet meegewogen.
Zo is de verwachting dat door gunstigere weer in de lente ook het reproductiegetal zal dalen. Daardoor gaat ook Van Dissel uit van een te hoog aantal IC-patiënten, aldus de Hond.
Het RIVM bevestigt vrijdag aan Hart van Nederland dat de effecten van het lenteweer en het vaccineren niet zijn meegenomen in de grafiek van Van Dissel. "Komende weken wordt eraan gewerkt om dat te incorporeren in deze voorspelling", aldus het RIVM.
Volgens het RIVM is het belangrijk om in de grafiek te kijken naar de gekleurde vlakken. "Die geven de oppervlakte aan waar de donkere lijn ook zou kunnen lopen. Voor de blauwe lijn is er dus grote onzekerheid en hoe verder in de toekomst, hoe meer onzekerheid."
Beide grafieken boezemen volgens De Hond "onnodige angst" in bij politiek en burgers. "Kuipers, Van Dissel en de OMT-leden halen letterlijk alles uit de kast, om het angstgevoel bij burgers en politici verder op te voeren, waardoor er onverantwoorde beslissingen worden genomen, zonder dat men aandacht schenkt aan de grote nevenschades", aldus de Hond. "Zo neem je geen ingrijpende besluiten."
Maurice de Hond was donderdagmiddag aanwezig bij de 5 uur show, dat fragment zie je hierboven.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.