Politiek
15 juni 2018, 16:45
De politie krijgt er de komende jaren 1111 agenten bij. Het leeuwendeel wordt ingezet in de stadswijken, maar ook de zware en internetcriminaliteit krijgt extra aandacht. Het kabinet trekt daarvoor 291 miljoen euro uit, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het extra geld voor de politie was al aangekondigd bij het aantreden van het kabinet. Van de nieuwe krachten worden er 769 ingezet als wijkagent of -rechercheur. Nog eens 171 extra rechercheurs gaan landelijk de zware misdaad bestrijden. Een zelfde aantal nieuwe agenten wordt ingezet om de grensoverschrijdende internetcriminaliteit tegen te gaan.
Het wordt "een enorme opgave'' om de nieuwe agenten ook te vinden, nu werkgevers overal naarstig op zoek zijn naar mensen, geeft Grapperhaus toe. "We zetten de komende jaren alles op alles om nieuwe politiemensen te werven.'' Hij wijst erop dat er de komende jaren ook veel agenten met pensioen gaan. Daarom wordt de politieacademie uitgebreid, wat 16 miljoen euro kost. Ook gaat de politie aspiranten zo goed mogelijk over de eenheden verdelen. Grapperhaus verdedigt zich bij voorbaat tegen kritiek. Hij begrijpt "dat er altijd behoefte is aan nog meer politie, dat sommigen op meer hadden gehoopt.'' Maar "we zijn ervan overtuigd dat al deze stappen de komende jaren leiden tot een verantwoorde versterking van de politie''.
Behalve aan meer agenten besteedt het kabinet ook een deel van het extra geld aan ICT en innovatie. Met deze 64 miljoen euro moet de politie informatie sneller kunnen analyseren, de (forensische) opsporing kunnen verbeteren en informatie beter kunnen uitwisselen met collega's in het buitenland.
De korpschef en lokale politiechefs moeten meer ruimte krijgen om beslissingen te nemen binnen de politie. Die aanbeveling van de commissie-Kuijken neemt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over. De commissie bracht vorig jaar een rapport uit over de invoering van de Nationale Politie. Een van de belangrijke aanbevelingen van de commissie ging over de aansturing van bovenaf. Volgens de onderzoekers moet de korpschef meer ruimte krijgen om de organisatie aan te sturen, en om bijvoorbeeld de onderhandelingen over de cao te voeren. De minister volgt deze aanbevelingen op, zo liet hij vrijdag weten.
De chefs die de verschillende regio's aansturen moeten ook meer ruimte krijgen. Zo moeten zij bijvoorbeeld tot op bepaalde hoogte kunnen beslissen hoe ze hun budget besteden, afhankelijk van de lokale behoefte aan bijvoorbeeld personeel of juist materieel. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.