Terug

Volg Hart van Nederland

Klaver roept partijen op niet met PVV en FVD te besturen

Klaver roept partijen op niet met PVV en FVD te besturen

Politiek

12 feb 2022, 14:56

GroenLinks-leider Jesse Klaver roept andere partijen op om na de gemeenteraadsverkiezingen in maart niet lokaal te besturen met de PVV of Forum voor Democratie. Klaver vindt dat partijen niet in zee moeten gaan met een partij die de democratische rechtstaat verwerpt.

De GL-voorman doet zijn oproep zaterdag in Rotterdam, op het congres van zijn partij. Hij wil een grens trekken. Klaver geeft aan de democratie te willen beschermen tegen partijen als FVD en PVV. GroenLinks gaat niet samen met extreemrechtse partijen deelnemen aan een gemeentebestuur. En ik roep mijn collega-partijleiders op dezelfde grens te trekken."

Oproepen tot geweld

Klaver is bang dat het gedrag van deze partijen leidt tot geweld en trekt de vergelijking met de bestorming van het Amerikaanse Capitool vorig jaar door aanhangers van Donald Trump.

"Laat het in Nederland niet zover komen", aldus Klaver. "Ook hier zijn er politici die mensen ophitsen, tegenstanders intimideren en zich weigeren neer te leggen bij besluiten van democratische meerderheden. Dit is niet acceptabel in een democratie."

D66: tegen extremisme

Voor D66 staan de gemeenteraadsverkiezingen in het teken van de strijd tegen extremisme en polarisatie. Partijleider Kaag heeft op een bijeenkomst in Rotterdam dan ook opgeroepen om extreemrechts uit het stadsbestuur te houden.

De gemeenteraadsverkiezingen gaan volgens Kaag over verbinding en saamhorigheid in de samenlevingen en ze wil niet dat extremisme klopt op de deuren van de raadszalen in alle delen van Nederland. In haar speech noemde Kaag geen namen van partijen. Haar partij sloot echter vooraf aan de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar maart samenwerking in een nieuwe coalitie met Forum voor Democratie en PVV uit. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.