Politiek
14 sep 2021, 19:16
In een festivalsfeer hebben kinderopvangmedewerkers dinsdag geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag, vooral tegen de werkdruk die volgens hen veel te hoog is. Diverse werknemers vertelden tegen welke problemen ze aanlopen. Tussendoor was er veel muziek en werd volop gedanst in de stralende zon.
Spandoeken maakten duidelijk dat de reden voor de bijeenkomst wel degelijk serieus was. De woorden 'werkdruk' en 'kwaliteit' waren daarop vaak te lezen. De eisen van de werknemers zijn helder: "Wij willen meer tijd voor de kinderen", "Minder werkdruk en kleinere groepen". Een ander, met een woordspeling: "Kwalitijd, daar gaat het om."
Luidkeels zongen de betogers een zelfbedacht lied mee dat een van hen op het podium ten gehore bracht. "We krijgen steeds meer taken, de werkdruk moet omlaag. Van je hela hela hela holala", klonk het. "Ik kan het niet beter zeggen", reageerde hoofdonderhandelaar Debbie van Leiden van vakbond FNV. Ze wees de demonstranten erop dat de werkgevers uit de branche niet aanwezig waren. Dat leverde boegeroep op. Gejuich was er toen Van Leiden de eisen nog eens opsomde, zoals kleinere groepen danwel meer ondersteunend personeel om bijvoorbeeld de afwas te doen. Ook pleit de bond voor afschaffing van de zogeheten beschikbaarheidsdag, een dag waarop medewerkers beschikbaar moeten zijn om te werken, maar pas kort van tevoren weten of dat nodig is.
Werkgevers in de branche delen de zorgen over de hoge regel- en werkdruk, maar zij benadrukken al een tijdje vooral dat ze goede afspraken willen maken met de overheid. Daarover lopen gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken, liet Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) eerder weten. De stakingsdag op het Malieveld vond BK "niet de juiste plek" om in gesprek te gaan.
Malika Elamoumi is sinds 2013 werkzaam in de kinderopvang. "De werkdruk is alleen maar toegenomen de laatste jaren. Ik heb nu zoveel taken, er is steeds minder tijd over om met de kinderen bezig te zijn. Je moet de progressie bijhouden, contact hebben met instanties, contact met de logopedist, toestemmingen regelen van de ouders. En dan vervolgens weer een verslag maken van die gesprekken met de ouders en de logopedist."
Ook in haar omgeving ziet ze dat collega's weg gaan vanwege de extra werkdruk. "Het is niet meer aantrekkelijk, de aanwas stopt. Jongeren kiezen voor andere manieren om met kinderen te werken, worden bijvoorbeeld klassen-assistent op een basisschool. En ook de ouderen vinden het niet meer leuk."
Volgens Malika loopt de goede zorg voor de kinderen loopt gevaar. "Die tijd moet ergens vandaan komen. Ik doe nu al vaak dingen na werktijd, of op mijn vrije dag. Het grootste risico is dat kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen. De overheid wil minder criminaliteit, minder mensen met een uitkering. Dan moet je beginnen bij de kinderopvang. Als je die niet goed regelt kost het in de toekomst alleen maar meer geld."
In totaal meldden werknemers van 660 kinderopvanglocaties zich aan voor de staking. In Weert en Assen werden ook kleine acties gehouden. Volgens de presentator op het podium deden in totaal zo'n 4000 mensen mee aan het protest.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.