Politiek
18 juli 2018, 10:34
Jongeren moeten niet onnodig in een cel terechtkomen. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Ze deed onderzoek naar aanleiding van een vijftienjarige jongen die na een veroordeling voor mishandeling en openlijke geweldpleging in een jeugdgevangenis terechtkwam. Hij had van de rechter een taakstraf opgelegd gekregen en daarnaast moest hij een schadevergoeding betalen. Omdat hij dit bedrag niet kon betalen, moest hij vijftien dagen 'zitten'. Zijn vader meldde zich bij de Kinderombudsman omdat hij zich zorgen maakte over de slechte invloed van het verblijf in de cel. ''Het is voor jongeren heel ingrijpend en ook onnodig om in de gevangenis terecht te komen. Het uitgangspunt moet dus zijn dat er geen vervangende jeugddetentie wordt opgelegd aan minderjarigen en er gezocht wordt naar andere oplossingen'', zegt Kalverboer. Ze adviseert het OM en de rechterlijke macht om hierover in gesprek te gaan en waar mogelijk richtlijnen op te stellen. Ook moet er meer maatwerk geleverd worden: wat is in welke situatie goed voor welk kind? Daarnaast moet een minderjarige die wordt veroordeeld tot de schadevergoedingsmaatregel ondersteund worden bij het voldoen aan de betalingsverplichting.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.