Politiek
12 sep 2022, 15:38
Zullen we koning Willem-Alexander en koningin Maxima ooit weer een rijtoer zien maken in de Gouden Koets? Dat vooruitzicht lijkt verder weg dan ooit nu maandag bekend is geworden dat het bladgoud op het rijtuig afkomstig is uit Suriname.
Sowieso blijven de deuren van de koninklijke stallen volgende week dinsdag op Prinsjesdag gesloten. Daar staat de volledig gerestaureerde Gouden Koets afgeschermd van het Nederlandse volk te wachten op een besluit van hogerhand.
De discussie rondom de Gouden Koets, die in 1898 door de stad Amsterdam werd geschonken aan koningin Wilhelmina, begon in 2011 toen Kamerleden van de SP en GroenLinks voorstelden om het paneel 'Hulde der Koloniën' van de zijkant van de koets te laten verwijderen. Naar hun mening werd op de afschildering het koloniale slavernijverleden van ons land verheerlijkt. Maar anderen vonden juist dat de afbeelding vanuit cultureel en historisch perspectief moet worden behouden.
Maandag maakte het Amsterdam Museum bekend dat het bladgoud waarmee de koets is versierd, afkomstig is uit Suriname. Dat is onderzocht op initiatief van het museum. Voor het rijtuig werd leer gebruikt uit Brabant, vlas uit Zeeland, hout uit Java, ivoor van Sumatra en dus ook goud uit Suriname. Het museum deed ook onderzoek naar het sentiment over de toekomst van de koets. Daaruit kwam naar voren dat de meeste Nederlanders willen dat het rijtuig bewaard blijft en te zien is. Alleen over de manier waarop lopen de meningen uiteen.
Uitgerekend vandaag is er na veertien jaar weer een Nederlandse premier op bezoek in Suriname. Mark Rutte heeft er een ontmoeting met president Santokhi. Ook spreekt hij met vertegenwoordigers van het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en de Nationale Reparatie Commissie Suriname over het slavernijverleden. Bekend is al dat Rutte tijdens zijn bezoek geen excuses maakt voor de Nederlandse gruweldaden in het verleden.
De verwachting is dat dit op vrijdag 1 juli 2023 wel gaat gebeuren. Dan viert Suriname het Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863. Dat is dan exact 150 jaar geleden.
Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.