Terug

Volg Hart van Nederland

Kamerleden verwijderen TikTok-account om privacyredenen

Politiek

1 feb 2023, 09:20

Kamerleden verwijderen massaal hun TikTok-account. De reden voor het verwijderen van hun accounts heeft vooral te maken met zorgen rondom de privacy van de app.

Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Vorig jaar maart werd TikTok in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen nog actief gebruikt door Kamerleden om stemmers te werven. Toch zegt een deel van de Kamerleden die actief waren op TikTok dat ze hun account inmiddels hebben verwijderd.

Zorgen over privacy

BNR stuurde vijftig Kamerleden een e-mail met de vraag in hoeverre zij nog actief zijn om het socialmediaplatform. De helft van hen reageerde. Elf accounts waren nep, maar vijftien accounts waren wel echt van Kamerleden. Zeven van hen gaven aan de app van hun telefoon te hebben verwijderd. De voornaamste reden: zorgen over privacy.

"Vanwege de privacy/China-link besloten om verder niks op TikTok te doen", liet Derk Boswijk (CDA) in een reactie aan de nieuwssite weten. "Heb het zekere voor het onzekere genomen", schrijft Queeny Rajkowski (VVD). Ook Kamerleden Johnas van Lammeren en Leonie Vestering (PvdD) wisten de app ook van hun telefoon. Een Tweede Kamerlid voor Groen Links verwijderde de app zelfs na ieder gebruik van haar telefoon.

Verbod

TikTok heeft in Nederland 3,5 miljoen gebruikers, en het is de populairste app onder kinderen. Experts maken zich al langer zorgen over het social mediaplatform, niet alleen vanwege de vermeende banden met de Chinese overheid, maar ook om hoe er met data van gebruikers wordt omgegaan. Ook zou gebruikersgegevens worden gedeeld met adverteerders. De ChristenUnie pleit daarom voor een verbod op de app.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van digitalisering deelt de zorgen over het platform, zoals ze in de onderstaande video vertelt:

Staatssecretaris Van Huffelen bezorgd over privacybeleid TikTok
1:05
Staatssecretaris Van Huffelen bezorgd over privacybeleid TikTok

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.