Politiek
3 apr 2018, 16:20
De Tweede Kamer wil dat buitenlanders die beschuldigd worden van ernstige mensenrechtenschendingen of grootschalige corruptie in Nederland kunnen worden aangepakt. Deze zogenoemde Magnitski-wet is al in een aantal andere landen van kracht, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De Kamer wil dat het kabinet eerst probeert binnen de Europese Unie steun hiervoor te vinden. Lukt dit niet, dan moet Nederland zelf met wetgeving komen. Het voorstel hierover van CDA, D66 en ChristenUnie kreeg brede steun. Alleen VVD, PVV, SP en Forum voor Democratie stemden tegen.
De wet is vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski. Die overleed in 2009 onder verdachte omstandigheden na vele maanden voorarrest in een cel in Moskou. Dat gebeurde nadat hij Russische functionarissen had beschuldigd van een enorme belastingfraude. De Amerikaanse Magnitski-wet uit 2012 zorgde er onder meer voor dat Russen die betrokken zouden zijn geweest bij zijn dood de VS niet meer in mogen. "De EU moet vanuit haar mensenrechtenbeleid mensen die zich aan ernstige schendingen schuldig maken rechtstreeks en gericht kunnen raken. Dat kan door deze mensen bijvoorbeeld geen visum te verlenen om te shoppen in Parijs of Amsterdam, of door hun tegoeden te bevriezen", aldus CDA'er Pieter Omtzigt. Zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma spreekt van "een duidelijk signaal naar mensenrechtenschenders en corruptieplegers in het buitenland". ANP Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.