Politiek
12 sep 2021, 19:09
De regel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, komt per 25 september te vervallen. Vanaf diezelfde datum is voor iedereen van 13 jaar en ouder wel een coronatoegangsbewijs verplicht bij een bezoek aan bijvoorbeeld een café, een concertzaal of theater. Dat bevestigen Haagse bronnen aan Hart van Nederland.
Het demissionaire kabinet had eerder al aangekondigd dat het coronatoegangsbewijs, dat aantoont dat iemand gevaccineerd is of negatief getest op het coronavirus, mogelijk breder zou worden toegepast. In het Catshuis is daar zondag verder over gesproken. Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge lichten de besluiten dinsdagavond toe tijdens een persconferentie.
Met het schrappen van de verplichte 1,5 meter afstand vervalt de basis van veel beperkingen die sinds maart vorig jaar het openbare leven beheersen. Wel blijft het devies van het demissionaire kabinet: geef elkaar de ruimte. Hoe deze grote versoepeling in de praktijk gaat uitpakken, is voor heel veel sectoren nog niet helemaal duidelijk. Maandag en dinsdag moeten daarover nog veel knopen worden doorgehakt. Met name voor evenementen staan nog veel vragen open.
Voor nachtclubs zullen zij volgens ingewijden nog geen goed nieuws hebben. Horecagelegenheden moeten tussen middernacht en 6.00 uur 's ochtends de deuren gesloten houden, en dat blijft zo.
Verder blijft in het openbaar vervoer een mondkapje voorlopig nog verplicht. Ook blijft het advies om indien mogelijk thuis te werken nog gelden. De basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals vaak de handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en thuisblijven bij klachten, blijven eveneens nog van kracht.
Het coronabewijs voor horeca en culturele instellingen is omstreden en zou volgens tegenstanders leiden tot vaccinatiedwang en een tweedeling in de samenleving. Dat is ook te zien in de uitslagen van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.500 mensen. Slechts 53 procent van de ondervraagde panelleden geeft aan het coronatoegangsbewijs een goed plan te vinden, iets minder dan eerder deze week. Vooral Nederlanders ouder dan 50 jaar zijn enthousiast. "Het plan met toegangsbewijzen is een goed plan. Mits het tijdelijk is en er niet steeds extra vaccinaties nodig zijn om een bewijs te behouden", denkt een van de deelnemers.
44 procent van de respondenten voelt er niets voor en is bang dat ze straks nergens meer welkom zijn zonder prik: "Dit wordt pure discriminatie en dwang. Geen vaccinatie en je wordt straks als uitschot behandeld", laat een andere deelnemer weten.
Of de plannen ook werkelijkheid gaan worden wordt op dinsdag duidelijk. Dan houden demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.