Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet wil einde aan statiegeldchaos: 84 miljoen euro kwijt

Politiek

8 sep 2023, 09:00

Het inleveren van blikjes en flesjes met statiegeld is chaotisch en teleurstellend. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft bij het bedrijfsleven tot actie opgeroepen, zo laat ze weten aan het AD. Er zijn te weinig inzamelpunten, en te weinig goed werkende punten. Daardoor blijft 84 miljoen euro aan statiegeld niet ingeleverd.

De problematiek is dusdanig dat de doelstelling van 90 procent inname niet wordt gehaald. In 2022 lag dit nog op slechts 68 procent. Heijnen heeft een kritisch gesprek gevoerd met Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, dat het bedrijfsleven vertegenwoordigt. Hierin eiste ze verbeteringen, zoals meer werkende inzamelpunten. "Ik vind dat mensen die netjes statiegeldverpakkingen willen inleveren dit op een makkelijke manier moeten kunnen doen", aldus de demissionair staatssecretaris.

2022 was het eerste volledige jaar dat statiegeld werd ingezameld op kleine flesjes. De invoering van dat systeem werd destijds met open armen ontvangen door mensen die zwerfafval opruimen:

Vanaf morgen ook statiegeld op kleine plastic flesjes
1:51
Vanaf morgen ook statiegeld op kleine plastic flesjes

Dwangsom

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft niet concreet aangegeven wanneer meer inzamelpunten beschikbaar zullen zijn. Slechts vijf van de 400 NS-stations hebben inzamelautomaten, zo stelt de krant. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kijkt kritisch naar de inzameling, en wil mogelijk overgaan tot een last onder dwangsom.

De 84 miljoen euro aan niet ingeleverde statiegeldverpakkingen belandt bij Statiegeld Nederland. Bij de overheid is niet duidelijk hoe dat geld precies wordt besteed. D66-Kamerlid Kiki Hagen pleit voor meer transparantie over waar deze statiegeldmiljoenen naartoe gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.