Politiek
14 okt 2022, 16:58
Het kabinet is akkoord gegaan met een steunpakket voor 'enkele tienduizenden' mkb'ers. Dit geldt voor bedrijven die veel energie gebruiken. Het kabinet trekt, net als bij het prijsplafond voor particulieren, de portemonnee. Zij zetten voor het pakket 3,1 miljard euro opzij. Wel moeten mkb-bedrijven nog even geduld hebben; de regeling gaat op zijn vroegst pas in rond april 2023.
Doordat het invullen van de regering tijd kost en de ingreep getoetst moet worden aan Europese regels, komt de steun dus pas in 2023. Wel gaat de fiscus tot dan soepeler om met verzoeken van belastinguitstel. Banken hebben ook aangegeven bereid te zijn sneller en soepeler lening te willen verstrekken.
Bedrijven komen alleen in aanmerking als hun energiekosten overeenkomen met 12,5 procent van hun inkomen. De steun gaat dan alleen naar ondernemingen die zo'n 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom verbruiken. Voldoe je daar als bedrijf aan, dan krijg je de helft van de stijging van de energiekosten vergoed ten opzichte van de 'drempelprijs'. Dat is 1,19 per kuub gas en 35 cent per kilowattuur elektriciteit.
Er zit een maximumbedrag aan van 160.000 euro per bedrijf. Door Europese regels geldt dat voor landbouwbedrijven er een maximum van 62.000 euro is. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zegt met de tegemoetkoming "in de kern gezonde bedrijven" te willen helpen.
De bewindsvrouw zegt in een toelichting dat bewust is gekozen voor een "zeer selecte groep" die wordt gesteund. Adriaansens noemt als voorbeeld "de bakkerij die met een opstapeling van problemen" kampt door recente tegenslagen, maar wel financieel gezond is.
Eerder noemde de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij bij Hart van Nederland de regeling 'een aalmoes'. "Er zijn tegenwoordig bakkerijen die voor 300.000 euro gas per maand verstoken, terwijl het kabinet denkt aan een maximum van in totaal 160.000 euro per bedrijf. Voor het leeuwendeel van de bedrijven zou dit veel te laag zijn", aldus directeur Wim Kannegieter.
Moeite is er ook met de ingangsdatum van 1 april. "Dan bouw je tussen nu en dan een enorme schuld op en dat houdt je ook af van je duurzaamheidsinvesteringen die wel dringend nodig zijn", zegt directeur Marie-Hélène Zengerink van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) tegen Hart van Nederland.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.