Politiek
3 juni 2021, 12:00
Het kabinet steekt volgend jaar ruim 1,3 miljard euro extra in het wegwerken van de tekorten in de jeugdzorg. Dat geld komt bovenop de 300 miljoen euro die al eerder was toegezegd aan de gemeenten. Dat hebben de regering en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken.
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. Het toenmalige kabinet was van mening dat gemeenten deze zorg dichter bij de mensen - en voor minder geld - konden uitvoeren. Het overhevelen van deze taken ging dan ook gepaard met een bezuiniging van honderden miljoenen euro's.
Onderzoek wees vorig jaar echter uit dat de gemeenten in 2019 zo'n 1,7 miljard euro meer hadden uitgegeven aan de jeugdzorg dan ze hiervoor van het Rijk ontvingen. VNG-voorzitter Jan van Zanen waarschuwde dat de financiële situatie van de gemeenten "zeer ernstig" is, met de jeugdzorg als symbool voor problemen.
De gemeenten lagen toen al jaren overhoop met Den Haag over de bekostiging van de jeugdzorg. De VNG stapte daarom naar een arbitragecommissie om compensatie voor de extra gemaakte kosten af te dwingen. Die stelde de gemeenten in het gelijk, waarop het kabinet nu over de brug moet komen.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zegt voor 2022 in totaal meer dan 1,6 miljard euro toe. "Alle kinderen, jongeren en gezinnen verdienen het om tijdig passende hulp te krijgen wanneer zij die nodig hebben", benadrukt de bewindsman. "We moeten daarom hard werken aan een goed en houdbaar jeugdstelsel."
De gemeenten beloven op hun beurt om volgend jaar 214 miljoen euro te besparen op de kosten. VNG-voorzitter Van Zanen laat weten dat gemeenten nu duidelijkheid hebben over de bekostiging van de jeugdzorg. "Daarmee kunnen ze dus rekening houden bij het opstellen van hun begroting. Dat geeft lucht."
De arbitragecommissie stelde ook vast dat er voor 2023 en 2024 per jaar 1,6 miljard euro extra nodig is. Dat bedrag loopt in de jaren daarna af. Waar dat geld vandaan moet komen, is aan een nieuw kabinet, menen Blokhuis en de gemeenten. Eén ding staat volgens de staatssecretaris wel vast: "Doorgaan op dezelfde weg is geen optie."
Van Zanen zegt er vanuit te gaan dat de regering zich zal houden aan het oordeel van de commissie. "Dan kunnen we samen de schouders zetten onder de hervormingsagenda om zo de hulp aan kinderen en hun omgeving te verbeteren en het stelsel beter beheersbaar te maken", aldus de voorzitter.
Dat actie hard nodig is, werd woensdag nog eens duidelijk in een onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind. Die organisatie maakte een rondgang bij 31 kinderen en 120 hulpverleners in de jeugdzorg. Daaruit bleek dat kwetsbare kinderen in Nederland gemiddeld tien maanden moeten wachten voordat ze hulp krijgen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.