Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet niet van plan om iets te doen aan dure boodschappen

Kabinet niet van plan om iets te doen aan dure boodschappen

Politiek

18 juni 2023, 10:44

In Frankrijk heeft de regering met de 75 grootste levensmiddelenfabrikanten afspraken gemaakt om de prijsstijgingen van producten in te perken. Werken die fabrikanten daar niet aan mee, dan zullen de namen van deze weigeraars openbaar worden gemaakt. Gaan 'we' dat in Nederland, dat ook te kampen heeft met behoorlijke prijsstijgingen, ook invoeren? Nee dus, blijkt uit navraag van NU.nl.

Het kabinet is dat niet van plan, reageert minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. "In Nederland hebben we andere spelregels die we hierbij inzetten." Zo kan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpen als bedrijven met veel macht hun prijzen extreem verhogen.

Concurrentie

De Consumentenbond ziet ook niets in 'Franse maatregelen', omdat het supermarktsysteem in Nederland nu eenmaal volledig anders in elkaar zit. "De Nederlandse markt kent veel meer concurrentie dan de Franse, waar hypermarkten in kleinere plaatsen vaak een monopolie hebben", zegt een woordvoerder tegen de nieuwssite. "Supers houden elkaar hier goed in de gaten en hebben veel focus op het betaalbaar houden van de boodschappen."

Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo:

Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo
2:51
Besparen op boodschappen? Deze twee vriendinnen doen dat zo

Gedeelde smart

Supermarkten zelf zijn overigens niet van mening dat zij prijzen onnodig verhogen. Zo zegt een woordvoerder van supermarktkoepel CBL tegen NU.nl dat supermarkten te kampen hebben met stijgende prijzen van onder andere energie, huur en transport. Prijzen kunnen alleen omlaag als bijvoorbeeld producten zelf ook voor een deel van de gestegen kosten opdraaien. "Supermarkten doen er alles aan om de prijzen zo laag mogelijk te houden, ook op de lange termijn. Ingrijpen in de markt is dan ook niet wenselijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.