Politiek
5 feb 2018, 10:43
Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Hij grijpt in omdat een 'commissie van wijzen' heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder "grove taakverwaarlozing'' door het eilandbestuur. Knops heeft de Tweede Kamer voorgesteld de eilandraad, vergelijkbaar met de gemeenteraad, te ontbinden. Hij wil waarnemend gezaghebber Julian Woodley en de gedeputeerden van het Bovenwindse eiland, te vergelijken met burgemeester en wethouders, afzetten. Een regeringscommissaris moet het eiland voorlopig gaan besturen. Een Kamermeerderheid steunt het ingrijpen door de staatssecretaris.
Het gezag op Sint-Eustatius wordt gekenmerkt door wetteloosheid en financieel wanbeheer, concludeert de commissie die zich in opdracht van toenmalig minister Ronald Plasterk over het bestuur heeft gebogen. Maar de commissie constateerde ook discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en machtswellust. Geen enkele administratie is volgens haar op orde en het eiland is in fysieke zin verwaarloosd. Aan dat laatste draagt ook de Nederlandse regering schuld, vindt de commissie. Door de stroeve verhoudingen tussen eilandbestuur en Den Haag zijn de voorzieningen op het eiland in de versukkeling geraakt.
Volgens Knops "zit er, aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen''. De commissie raadt die stap ook aan. De staatssecretaris reist later deze week af naar Sint-Eustatius om het besluit aan de eilanders toe te lichten. Wie regeringscommissaris wordt, is nog niet bekend. De Raad van State, de belangrijkste adviseur van de regering, kan zich in de maatregel van Knops vinden. Maar hij moet wel duidelijker maken wanneer het eiland zichzelf weer kan besturen. VVD-Kamerlid André Bosman vindt het "hoog tijd'' voor ingrijpen. ,,Je zag de problemen de afgelopen tijd steeds verder verdiepen en verharden.'' Hij verwacht dat er heel snel orde op zaken kan worden gesteld. Ook zijn CDA-collega Joba van den Berg vindt dat van groot belang, en ook dat "we zorgen dat de inwoners verbetering gaan zien van hun directe leefomgeving''.
Knops zegt dat de ingreep op Sint-Eustatius ,,zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk'' zal duren. Knops durft niet in te schatten hoeveel tijd het gaat kosten, dat ligt volgens hem aan hoe snel vooruitgang kan worden geboekt. Knops wil zo snel mogelijk maatregelen nemen. Hij noemt verbetering van infrastructuur en welzijn "zodat inwoners in ieder geval het gevoel krijgen dat ze eerlijk behandeld worden'' en het op orde brengen van het financieel beheer en het bestuur. Knops benadrukt dat het gaat om een "forse ingreep'' die volgens hem "wel noodzakelijk'' is. Bestuurders houden zich niet aan de wet. Knops wijst erop dat sociale zaken en infrastructuur zo slecht zijn geregeld, dat er armoede heerst en er geen wegen worden aangelegd. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.