Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet: Nederland nog dit jaar helemaal van Russisch gas af

Politiek

22 apr 2022, 14:57

Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door energie te besparen en meer gas uit andere landen te importeren "lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen", aldus de bewindsman.

Aan de import van kolen en olie uit Rusland komt ook een einde. Daarvan had Jetten eerder al aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon. Wel werkte het kabinet al aan plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen.

Betere opslag

Onderdeel van die plannen is een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG). Daarnaast worden maatregelen genomen zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN) helpt daarbij als dat nodig is.

Van het totale Nederlandse gasverbruik komt circa 15 procent uit Rusland. Jetten kan niet uitsluiten dat na dit jaar nog wel Russisch gas via Nederlandse pijpleidingen naar andere landen stroomt. Om daar een einde aan te maken zijn Europese afspraken nodig.

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.