Terug

Volg Hart van Nederland

Kaag wil geen hek om Europa tegen asielzoekers: 'Hoort niet bij beschaafd land'

Politiek

18 feb 2023, 08:44

D66-leider Sigrid Kaag ziet niets in het plan van coalitiepartner CDA om de migratiestroom richting Europa in te dammen via het plaatsen van hekwerken. "Ik denk dat je hier in Europa goede afspraken over kunt maken. Maar wel indachtig internationale verdragen en ook wat het betekent een beschaafd land te zijn. Voor mij horen hekken daar niet bij", zegt ze in een interview met het AD.

Volgens Kaag is het koersen op minder instroom van asielzoekers "niet de optimale benadering", zegt ze tegen de krant. "Je moet kijken, wat kan je aan, wat kun je beter regelen? Als er echt een oorlog is of totale ellende, dan zullen mensen blijven komen."

Asielprocedure buiten de EU

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde deze week een motie om te bekijken of asielzoekers buiten de Europese Unie hun asielprocedure kunnen doorlopen. De politica zegt zich daarover veel zorgen te maken en wijst erop dat de rechter eerder een streep zette door een soortgelijk Brits plan "omdat het buiten alle verdragen staat". Haar partij baart het bovendien zorgen dat het CDA en de VVD de motie wel steunen, aldus Kaag.

De D66-leider ziet meer heil in de regulering van migratie en hoopt via het voeren van gesprekken met de coalitiegenoten tot een oplossing te komen. "We moeten deze discussie ontgiften. Wij willen kijken of we, indachtig de fundamentele verschillen, eruit kunnen komen. Of dat lukt, weet ik niet."

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.