Terug

Volg Hart van Nederland

Kaag verwerpt kritiek over Oekraïne-opmerking: 'Leed in Nederland is erg, maar er sterven mensen in een oorlog'

Kaag verwerpt kritiek over Oekraïne-opmerking: 'Leed in Nederland is erg, maar er sterven mensen in een oorlog'

Politiek

20 sep 2022, 18:21

"2022 werd niet het jaar waarop we hoopten. Allereerst en bovenal voor de Oekraïners." Met die woorden begon minister van Financiën Kaag haar speech op Prinsjesdag. Dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat, omdat ze vinden dat Kaag niet genoeg aandacht heeft voor de problemen in Nederland.

Lees alles over Prinsjesdag in het liveblog

Veel Nederlanders maken zich zorgen over de energierekening en daarom hebben sommigen moeite met de woordkeuze van Kaag. Via Twitter laten verschillende mensen weten dat ze teleurgesteld zijn in de minister van Financiën. "Nederlanders interesseren haar geen moer", zegt iemand.

'Bovenal lijkt op vergelijken van leed'

Dat is zeker niet het geval, reageert Kaag. "Ik denk dat het goed is dat we markeren waarom we natuurlijk in een ongekende situatie zitten: een oorlog op ons continent", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Natuurlijk heb ik de rest van mijn speech juist gewijd aan het leed in Nederland, de noden, de onzekerheid en de oplossingen die we bieden. Maar we kunnen niet alleen maar spreken van een koopkrachtcrisis in Nederland, terwijl er een oorlog woedt."

Daar hebben mensen begrip voor, maar door haar woordkeuze "bovenal" lijkt het erop alsof ze menselijk leed wil vergelijken, vraagt politiek verslaggever Sam Hagens zich af. "Ik vergelijk het niet", reageert Kaag. "Zo is het zeker niet bedoeld", maar "mensen sterven in oorlog". Die boodschap komt op anderen wel over. "Een hoge energierekening, hoe kut het ook is, is nog altijd niet hetzelfde als een zeer gewelddadige poging tot annexatie door een buurland", schrijft iemand. 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.