Politiek
4 dec 2019, 06:47
25 jongeren zijn vertrokken vanuit Amsterdam met een Flixbus naar de klimaattop in Madrid. Ze hopen daar, met behulp van jongeren vanuit de hele wereld, de druk op wereldleiders te vergroten om meer te doen aan het klimaat. "6 december vindt er een grote demonstratie plaats met alle aanwezige jongeren", vertelt Bruno Lauteslager (24) van de jongerenafdeling van Milieudefensie. "We hopen dat er zoveel mogelijk jongeren naar Madrid komen om mee te doen." Lauteslager stapte woensdagochtend zelf ook in de bus, om dertig uur later aan te komen in Madrid. Daar gaat de groep meedoen aan verschillende activiteiten en natuurlijk de grote demonstratie van vrijdag. Daarnaast wil Lauteslager ook zoveel mogelijk met jongerenorganisaties uit andere landen praten.
Oorspronkelijk zou de klimaattop plaatsvinden in de Chileense hoofdstad Santiago, maar vanwege de vele protesten en onrust in dat land werd eind oktober die top afgelast en verplaatst naar Madrid. 35 Europese klimaatactivisten waren op dat moment al wekenlang onderweg om op een duurzame manier in Santiago te komen. "Bij ons op de boot zijn veel mensen die sowieso naar Zuid-Amerika wilden voor verschillende andere duurzame projecten", vertelt Eva Dijkema, een van de klimaatactivisten. "Terugkeren was geen optie vanwege de wind en de stroming. We hebben daarom besloten gewoon door te zeilen."
Momenteel zitten ze op het Franse eiland Martinique, voor de kust van Zuid-Amerika. "Omdat het een Frans eiland is, hebben we hier goed bereik en een goede internetverbinding", vertelt Eva. "We hebben een aantal mensen bereid gevonden om voor ons naar de klimaattop in Madrid te gaan. Wij sturen die groep vanaf het eiland aan." Elke dag staan de zeilers om 03.00 op, om hun delegatie in Madrid aan te sturen. "Wij hopen dat er meer aandacht komt voor duurzaam reizen", legt Dijkema uit. "De trein is vaak nog veel te duur, waardoor mensen toch geneigd zijn het vliegtuig te pakken. Dit komt deels ook omdat de overheid veel meer subsidie geeft aan de luchtvaart dan aan de trein."
Daarnaast hoopt Dijkema meer aandacht te krijgen voor duurzame vormen van vervoer. "We wennen aan het feit dat we in korte tijd overal kunnen komen", vertelt Dijkema. "En niemand denkt daarbij aan de impact die dat heeft op het milieu. Pas toen ik ging zeilen naar Zuid-Amerika besefte ik dat het helemaal niet normaal is om in een paar uur ergens te zijn." Dijkema zegt dan ook niet dat iedereen per direct moet stoppen met vliegen. Ze vindt vooral dat mensen bewust moeten worden op hun impact op het milieu. "Omdat het allemaal zo normaal is geworden, vliegen veel mensen ook op en neer voor een weekendje weg. Je moet je afvragen of dat echt nodig is. Er zijn heel veel andere manieren om ergens te komen, die een stuk beter zijn voor het milieu."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.