Terug

Volg Hart van Nederland

Instroom van asielzoekers in Nederland blijft hoog

Instroom van asielzoekers in Nederland blijft hoog

Politiek

30 okt 2023, 10:22

Nederland heeft in oktober meer asielzoekers ontvangen dan vorig jaar. In de afgelopen vier weken kreeg Nederland zo'n 5600 asielverzoeken, tegen 4400 in dezelfde weken vorig jaar. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vorige week hebben afgerond 1300 mensen asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week in 2022 ging het om zo'n duizend asielverzoeken. Bij de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen.

Tineke Hesper (72) uit Hengelo stelt al jaren haar huis open voor mannelijke vluchtelingen:

Tineke (72) woont met asielzoekers Ali en Khairo: 'We hebben gewoon ontzettend veel lol samen'
1:24
Tineke (72) woont met asielzoekers Ali en Khairo: 'We hebben gewoon ontzettend veel lol samen'

Bijna 40.000 asielaanvragen

Het aantal asielverzoeken piekte vorig jaar. De cijfers gingen dit jaar lange tijd gelijk op. In de zomer begon het totale aantal asielaanvragen wat achter te lopen, maar in oktober is dat verschil vrijwel verdampt. Sinds het begin van dit jaar kreeg Nederland bijna 40.000 asielaanvragen. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op iets meer dan 40.000 aanvragen.

In 2021 waren er tot eind oktober ruim 28.000 asielverzoeken. In 2020 registreerde het ministerie er bijna 16.000, maar dat kwam door coronabeperkingen. In 2019, het laatste jaar voor corona, waren er in de eerste tien maanden ongeveer 26.000 asielverzoeken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.