Terug

Volg Hart van Nederland

Inktzwarte paasboodschap Rutte: 'Lastenverzwaring onvermijdelijk'

Inktzwarte paasboodschap Rutte: 'Lastenverzwaring onvermijdelijk'

Politiek

14 apr 2022, 19:10

Het is 'onvermijdelijk' dat de lasten omhooggaan. Deze duidelijke boodschap deelde premier Mark Rutte na de ministerraad. Zijn kabinet heeft te maken met flinke financiële tegenvallers. "Ik ga niet de indruk wekken dat je deze hele grote problemen alleen in de uitgaven kunt oplossen."

Of de lastenverzwaring bij bedrijven of burgers terechtkomt, wilde Rutte nog niet zeggen. Hij benadrukte wel dat het kabinet deze zomer nog een lastenverlichting moet invullen voor de burgers in de middengroepen ter waarde van zo'n 3 miljard euro.

Op dit moment overlegt het kabinet met de coalitiepartijen over de begroting. Er zijn miljarden euro's aan tegenvallers. Zo wil de Tweede Kamer meer geld voor Defensie en de Eerste Kamer dat de AOW omhooggaat, als het minimumloon stijgt zoals het kabinet wil.

Oppositie

Het kabinet gaat ook nog praten met de oppositie over de begroting. Dat is nodig omdat de vier coalitiepartijen in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Volgens Rutte kan de oppositie ook nog aan de begroting sleutelen. Het moet om meer gaan dan het verplaatsen van punten en komma's, aldus de premier.

"Waar het verstandig kan", roept Rutte werkgevers op om de lonen te verhogen. Volgens de premier draait het grootste deel van de economie op volle toeren. Hij vindt het "fatsoenlijk werkgeverschap" om meer loon te betalen als het zo goed gaat met het bedrijfsleven. Hogere lonen helpen bovendien om "enigszins die grote inflatiegolf het hoofd te bieden".

Meer faillissementen

Hij verwacht nog wel dat het aantal faillissementen zal toenemen omdat de coronasteun wordt gestopt. Ook zal de oorlog in Oekraïne nog gevolgen hebben voor de economie. De uitgangspositie voor de economie is echter "buitengewoon goed", aldus Rutte.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.