Politiek
8 sep 2021, 21:17
De nieuwe informateur Johan Remkes gaat de komende dagen eerst praten met de zes partijen die het afgelopen maanden niet lukten om een nieuwe regering te vormen. Met die partijen wil hij nu een poging doen om een minderheidscoalitie te smeden.
Remkes sprak woensdag met partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA). Het ligt voor de hand dat een minderheidscoalitie in ieder geval bestaat uit een combinatie van deze drie partijen. Donderdag gaat hij om tafel zitten met partijleiders Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).
In een eerste toelichting op zijn opdracht zei Remkes woensdag dat een succesvolle kabinetsformatie niet gegarandeerd is. Het is volgens hem aan de partijen om stappen te zetten om uit de huidige impasse te komen. Dat betekent wat hem betreft dat het gedaan moet zijn met elkaar uitsluiten. "Als die houding zo blijft, dan ben ik er snel klaar mee."
Remkes wil zorgvuldig te werk gaan, maar zal "niet meer tijd nemen dan nodig". Hij wil geen deadline stellen, "maar in de loop van oktober moet wel een hoop duidelijk zijn". Er zijn dringende problemen die om een oplossing vragen en zelf heeft hij als waarnemend commissaris van de Koning in Limburg ook andere dingen te doen.
In zijn gesprek met Kaag besprak Remkes onder andere de toespraak die de D66-leider maandag hield. Daarin uitte ze harde kritiek op het leiderschap van premier Rutte. De felle woorden hebben de verhoudingen tussen de twee liberale partijen geen goed gedaan. Wat er tijdens het overleg met de informateur precies is gezegd, wilde Kaag echter niet kwijt.
Hoekstra had later naar eigen zeggen een "heel goed gesprek" met Remkes, zei hij na afloop. De CDA-leider vindt net als de nieuwe informateur dat de tijd begint te dringen: "We moeten met elkaar aan de gang." Hij heeft Remkes laten weten dat zijn partij zich constructief zal opstellen in de formatie van een minderheidskabinet.
Inmiddels liggen de Tweede Kamerverkiezingen 176 dagen achter ons, maar een nieuw kabinet lijkt er voorlopig niet te komen. VVD en CDA willen namelijk niet onderhandelen met PvdA en GroenLinks samen, terwijl die linkse partijen juist niet zonder elkaar willen komen praten. D66 wil tegelijkertijd niet opnieuw met de ChristenUnie in een kabinet stappen.
Ondertussen wordt de roep om een nieuwe stembusgang steeds luider: nadat vorige week duidelijk werd dat de formatie volledig was vastgelopen, bleek uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel dat meer dan zeven op de tien de Nederlanders het politieke gekonkel zat is en nieuwe verkiezingen wil.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.