Politiek
21 juni 2018, 11:00
Het industrieterrein Chemelot in Geleen is niet veilig genoeg. Het veiligheidsniveau moet omhoog, zeker als het complex wil groeien. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag. De raad deed onderzoek na een reeks incidenten in korte tijd. In 2016 kwam iemand om het leven door een brand en tot drie keer toe kwamen gevaarlijke stoffen vrij.
De veiligheid schInspectie en onderhoudoot tekort, aldus de onderzoekers: “Inspectie en onderhoud waren niet altijd op orde, werkinstructies werden niet nageleefd en mogelijke risico’s werden niet geïdentificeerd.'' Bovendien zijn de chemische installaties verouderd. Ze worden onderhouden, maar niet gemoderniseerd. Chemelot is ongeveer 8 vierkante kilometer groot. Er zijn meer dan honderd chemische bedrijven gevestigd, zoals DSM en SABIC. Ook is er een campus voor duizenden onderzoekers en studenten. Eromheen liggen meerdere woonwijken. Elk bedrijf is afzonderlijk bezig om zich aan de wetten en regels te houden, zegt de OVV, maar “een overkoepelende visie op veiligheid van Chemelot als geheel ontbreekt’’.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft de provincie Limburg een tik op de vingers. Die heeft niet goed vastgesteld “naar welk niveau van veiligheid wordt gestreefd’’, hoe Chemelot dat niveau moet halen en wat de provincie daaraan doet. De provincie gaat over de vergunning voor het complexe industrieterrein, maar ook over toezicht en handhaving op Chemelot. Deze taken zijn volgens de provincie goed uitgevoerd. Maar Gedeputeerde Staten (GS) zijn het met de OVV eens dat die veiligheid beter kan.
Volgens de gemeente moet er een evenwicht zijn tussen de groei van Chemelot en de veiligheid van medewerkers en omwonenden. "Daarbij moet er aandacht zijn voor de subjectieve gevoelens van onveiligheid en de zorgen van de direct omwonenden van het industrieterrein.'' Sittard-Geleen gaat samen met de provincie Limburg en buurgemeenten Stein en Beek werken aan het verbeteren van de veiligheid op Chemelot en omgeving, met name via aanpassing van de omgevingswet. Dat moet geen probleem zijn: het contact met Chemelot is goed, men weet elkaar snel te vinden en is bereid om gezamenlijk op te trekken, aldus de gemeente.
De OVV wil ook dat er een overkoepelende visie op veiligheid van Chemelot komt. Limburg wil daar duidelijkere afspraken over maken en die moeten beter worden vastgelegd, zei een woordvoerder van de provincie. Chemelot spreekt van “kritische aandachtspunten en verbeterpunten'' en voegt daaraan toe: “Deze punten zijn inmiddels verder opgepakt: sommigen zijn al uitgevoerd, anderen zijn nog in uitvoering.'' Er zijn extra inspecties en een extra inventarisatie van alle risico's, aldus Chemelot. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.