Politiek
20 mrt 2018, 17:57
Vanaf volgend jaar moeten bij verkiezingen in principe alle stembureaus toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Nu is dat nog minstens een kwart. Dat schrijven de ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. ''Het recht om te stemmen is het fundament van onze democratie. Daarom zou niemand een obstakel moeten ervaren om te gaan stemmen'', zegt Ollongren. Maar: ''te vaak ervaren mensen met een beperking nog letterlijk en figuurlijk drempels'', voegt De Jonge daar aan toe.
Jarenlang was het stemmen voor de Tweede Kamer- of de gemeenteraadsverkiezingen voor veel visueel beperkten een enorme opgave. De lettertjes waren te klein en het bolletje voor de namen niet goed zichtbaar. In drie gemeentes komt daar morgen verandering in, zij stellen extra hulpmiddelen beschikbaar voor zij die het nodig hebben. Met een mal en een zogenoemde soundbox wordt het voor visueel beperkten een stuk makkelijk om te stemmen morgen. De mal kunnen ze over de kieslijst heen leggen, waardoor ze met hun vingers het in te kleuren rondje kunnen voelen. Daarnaast vertelt de soundbox hen wie er op de kieslijst staan. Op dit moment is het gebruik van de mal en de soundbox nog een proef en kan het gebruikt worden in drie gemeentes: Den Haag, Veldhoven en de Utrechtse Heuvelrug. Mocht het een succes blijken, dan wordt het mogelijk bij de volgende verkiezing landelijk toegankelijk.
Minister Ollongren erkent dat sommige locaties erg lastig toegankelijk zijn te maken voor bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel. Ook is het in drukke winkelstraten niet altijd mogelijk een gehandicaptenparkeerplaats in te richten. Gemeentes moeten het wel kunnen uitleggen als 100 procent toegankelijkheid niet lukt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar was al 88 procent van de stemlokalen toegankelijk voor mensen met een beperking, volgens een opgave van de gemeenten zelf. Normaal gesproken zijn de nieuwe richtlijnen voor het eerst van kracht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Ollongren gaat ook kijken of leden van het stembureau bijstand kunnen verlenen in het stemhokje aan mensen met een verstandelijke beperking, als die daar zelf om vragen. Om het risico van beïnvloeding tegen te gaan, is hulp nu niet toegestaan. Wel kunnen mensen die bijvoorbeeld blind zijn of geen potlood vast kunnen houden, hulp krijgen bij het invullen van het stembiljet.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.