Terug

Volg Hart van Nederland

Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen

Politiek

26 mei 2023, 20:46

Gemeenten die zich direct aanmelden om extra opvangplekken voor asielzoekers te creëren, ontvangen een hogere uitkering dan gemeenten die dit pas later doen. Dat staat in de uitwerking van de spreidingswet. Die uitwerking is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de eerste landelijke ronde waarin gemeenten vrijwillig extra opvangplekken aandragen, krijgen zij 2500 euro per plek. Als er daarna nog onvoldoende opvangplekken zijn, kunnen gemeenten alsnog in de tweede ronde een bonus krijgen, maar die is 1500 euro per plek.

Gemeenten stimuleren

Het doel van dit onderscheid is om gemeenten financieel te stimuleren om zoveel mogelijk duurzame opvangplaatsen in de landelijke inbrengfase aan te bieden, zo blijkt uit de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Duurzame opvangplaatsen moeten minstens vijf jaar beschikbaar zijn en onderdak bieden aan minimaal honderd asielzoekers. Het kunnen verschillende kleinschalige opvanglocaties zijn.

Elke twee jaar wordt op basis van prognoses over de asielinstroom bepaald hoeveel opvangplekken er in heel Nederland nodig zijn. Dat wordt vertaald in een indicatie van de opvangopgave per provincie en een indicatieve verdeling per gemeente. Op basis daarvan kunnen gemeenten "bepalen hoeveel opvangplaatsen zij vrijwillig willen aanbieden in de landelijke inbrengfase", aldus de AMvB.

Begin mei voerden tientallen asielzoekers actie bij het azc in Maastricht. Ze worden gek van de lange wachtrijen en de onzekerheid. Sommigen wachten al vijftien maanden op duidelijkheid:

Asielzoekers demonstreren om lange wachttijden
1:10
Asielzoekers demonstreren om lange wachttijden

Gedwongen

Als ook dit tot onvoldoende opvang leidt, bepaalt officieel de minister van Justitie en Veiligheid (maar in de praktijk de staatssecretaris verantwoordelijk voor asielzaken) per gemeente hoeveel asielzoekers zij moet opvangen. Daarbij wordt gestreefd "naar een zo evenwichtig mogelijke verdeling over het grondgebied van Nederland", maar er wordt ook gekeken naar de duur en de omvang van eerder geboden asielopvang. "Mede omdat de omstandigheden per provincie en per gemeente kunnen verschillen, zal de weging ten behoeve van besluitvorming per situatie verschillen."

Voordat het kabinet daadwerkelijk gaat ingrijpen, krijgt een gemeente eerst een waarschuwing en daarna een vooraankondiging. Als een gemeente dit in de wind slaat, gaat de minister zelf regelen dat de benodigde opvangplekken er komen. Tegen dat besluit kan de gemeente in bezwaar en beroep.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.