Politiek
11 aug 2022, 21:13
Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter. Iets minder dan de helft van de afgesproken 7.500 asielzoekers hebben inmiddels een eigen plek toegewezen gekregen.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), die het ANP heeft opgevraagd. Het gaat om cijfers tot en met 8 augustus. Het kabinet wil dat er medio augustus 7500 statushouders uit een azc zijn verhuisd naar een eigen woning. Nu zijn dat er 3040, nog niet eens de helft.
De afspraken voor het versneld laten verhuizen van statushouders heeft het kabinet eind juni met de veiligheidsregio’s en de in de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie vertegenwoordigde partijen afgesproken.
Om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten en de doorstroming in asielzoekerscentra op gang te krijgen, besloot het kabinet eind juni tot versnelde uithuisplaatsing van 7.500 statushouders. Dat moest in zes weken zijn verwezenlijkt.
Bijna 16.000 statushouders verblijven nu noodgedwongen in een azc omdat er voor hen geen reguliere woning beschikbaar is. Daarmee stokt de doorstroming in azc's en blijft ook de situatie in Ter Apel onhoudbaar.
Die 7.500 statushouders zouden via flexwoningen en bijvoorbeeld omgebouwde kantoorpanden en verpleeghuizen een eigen woning moeten krijgen, zo lichtten staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) eind juni toe. In de stad Utrecht krijgen statushouders tijdelijk zelfs voorrang op sociale huurwoningen in de regio. Dat is tegen het zere been van Utrechters die soms al jaren op de wachtlijst staan.
Het kabinet maakte daarvoor 100 miljoen euro vrij, om nog dit jaar de bouwproductie van flexwoningen te verhogen van 5.000 naar 7.500 en bestaande panden geschikt te maken voor bewoning. Een derde van de nieuwe flexwoningen en de tot woning getransformeerde panden worden aan statushouders of Oekraïners toegewezen, zegt een woordvoerder van De Jonge.
Die flexwoningen zijn niet alleen voor statushouders bedoeld, maar ook voor andere spoedzoekers zoals net gescheiden mensen of daklozen. Er zijn inmiddels 3.100 nieuwe flexwoningen gebouwd, zegt de woordvoerder.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.