Terug

Volg Hart van Nederland

Helft van Nederland kan niet nóg verder bezuinigen: 'Dan eet ik alleen nog wit brood'

Politiek

19 sep 2022, 20:49

De helft van de Nederlanders kan gewoonweg niet meer besparen dan dat ze nu doen. Dat blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel. 50 procent zegt dat ze al zo zuinig mogelijk doen. Ze vinden dat de overheid moet bijspringen.

De bespaartips vliegen je deze weken om de oren. Van minder lang douchen tot abonnementen opzeggen tot boxen met eten kopen die tegen de datum lopen: minder geld uitgeven is een hot topic. Het leven is immers het afgelopen jaar flink duurder geworden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de inflatie in augustus tot 12 procent is gestegen. Mensen zijn bang dat het de komende tijd alleen maar erger wordt en daarom hebben ze grote zorgen.

We stelden de vraag: 'Kunt u, als het écht moet, nog bezuinigen in uw huishouden?' 50 procent van de respondenten antwoordt daarop met 'nee'.

Nog meer bezuinigen wordt 'overleven' 

"Ik doe al zo zuinig mogelijk", zegt iemand. "Ik let op met boodschappen doen. Douche al heel kort en minder warm. De kachel gaat voorlopig ook niet meer aan..." Een ander zegt nog wel te kunnen bezuinigen, "maar dan is het niet meer leven, maar overleven". En er komen meerdere van dit soort voorbeelden binnen. "Ik kan nog wel bezuinigen, dan eet ik alleen nog wit brood", bijvoorbeeld.

Het zijn niet alleen de minima die met de oplopende prijzen worstelen. "Ik vind het jammer dat de middeninkomens overal buiten vallen en kunnen opdraaien voor alles", zegt iemand. Er wordt ook een persoonlijk verhaal gedeeld: "Ik kom nu niet eens rond. Ik kan de energie, boodschappen en huur bijna niet meer betalen. Met de eenmalige 800 euro voor de energie ga ik het waarschijnlijk ook niet redden. De rekening komt pas over drie maanden en kan het geld hard gebruiken om andere rekeningen te betalen. Ik koop al alleen hoognodige boodschappen. En zelfs daarop moet ik besparen, zodat ik om de dag niet eten kan. Het kabinet richt zich nooit tot de gewone burger, en zal dat nu ook wel niet doen."

Vraagtekens door lange rijen

Aan de andere kant zijn er ook mensen die vraagtekens zetten bij hoe veel mensen het echt zo zwaar hebben. "We zitten nu een midweek in Centerparcs. Inflatie? Het is afgeladen vol..." De panelleden hebben het ook over de lange rijen op Schiphol, vol met vakantiegangers die dat nog kunnen betalen. "Diverse festivals zijn uitverkocht, voetbalkaartjes zijn uitverkocht, Max Verstappen op het Circuit van Zandvoort was uitverkocht", vat iemand samen. "Steunpakketten hier, steunpakketten daar… of geven sommige mensen hun geld verkeerd uit?"

47 procent van de Nederlanders zegt dat er nog wel te bezuinigen is. "Wij zijn verwend door luxe." Dinsdag is het Prinsjesdag. Dan zal het kabinet de maatregelen bekend maken die zijn bedacht om de inflatie zo veel mogelijk af te remmen en de koopkracht van mensen op peil te houden.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.