Politiek
9 mrt 2021, 18:21
Ruim twee derde van Nederland (69 procent) vindt dat Twitter waarschuwingen moet blijven plaatsen bij tweets waarin mogelijke onwaarheden staan, zoals is gebeurd bij een bericht van Forum-leider Thierry Baudet. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.300 mensen.
Baudet plaatste zondag een tweet waarin hij schrijft zich "absoluut niet" te zullen gaan laten vaccineren tegen het coronavirus. De politicus noemt het risico van het virus voor hem "volstrekt verwaarloosbaar". Volgens de FvD-lijsttrekker stierven vorig jaar slechts 151 mensen die jonger waren dan zeventig jaar aan het coronavirus.
(Tekst gaat verder onder tweet)
Twitter bestempelde de tweet maandagavond als misleidend. Naast een waarschuwing onder het bericht is het door de ingreep ook niet meer mogelijk om op de tweet te reageren. Daarnaast kunnen gebruikers de controversiële tweet niet meer delen.
Dit tot grote verontwaardiging van Baudet. "Ik vind het heel gevaarlijk dat dit gebeurt", zei hij dinsdag tegen Hart van Nederland. "In campagnetijd moeten mensen in alle vrijheid hun visie kunnen presenteren en als je dan meningen gaat censureren, dan ben je bezig in te grijpen in het democratische proces."
Filosoof Hans Schnitzler schreef een boek over de invloed van techbedrijven op de samenleving en het maatschappelijke debat. Hij vindt dat Twitter in zijn recht staat door de tweet van Baudet aan te merken als misleidend.
"Baudet heeft net als eenieder van ons toen hij een Twitter-account opende de huisregels geaccepteerd. Dat noemen we gebruikersvoorwaarden", legt Schnitzler uit bij Hart van Nederland. "En het staat een commercieel platform vrij om die gebruikersvoorwaarden te hanteren en hun eigen regels erop na te houden."
Hoewel een meerderheid van Nederland waarschuwingen voor mogelijke onwaarheden op social media dus terecht vindt, is bijna driekwart van de ondervraagden (73 procent) wel van mening dat grote techbedrijven in de afgelopen jaren te veel macht hebben gekregen.
Schnitzler begrijpt in dat licht ook wel het gevaar dat Baudet ziet in het ingrijpen door grote techbedrijven in publieke discussies. "We hebben inderdaad veel uit handen gegeven aan een commercieel platform", erkent de filosoof. "En een platform dat bepaalde belangen heeft die natuurlijk niet samen hoeven te vallen met publieke belangen of publieke waarden. Dus in die zin kan ik me die kritiek wel voorstellen."
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.