Terug

Volg Hart van Nederland

Harskamp verdeeld over komst Afghaanse vluchtelingen: 'Toch een stukje onveiligheid'

Politiek

24 aug 2021, 14:26

Het Gelderse Harskamp is, na Zoutkamp en Huis ter Heide, de derde plaats in Nederland waar Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. Ze strijken dinsdag neer op de legerbasis bij het dorp, maar niet iedereen is blij met de komst van de Afghanen. "Er is veel verdeeldheid in het dorp."

In de noodopvang in Harskamp is plaats voor 800 mensen, maakte opvangorganisatie COA dinsdag bekend. Later op de dag wordt wordt op de legerbasis een persconferentie gehouden waarin meer informatie zal worden gegeven over hoe de noodopvang van de Afghanen er precies uit komt te zien in het 3.500 inwoners tellende dorp.

'Een stukje angst'

Nog voor de komst van de asielzoekers zorgt het opvangen nu al voor verdeeldheid onder inwoners in Harskamp, merkt Linda Velinga van de dorpsraad Harskamps Belang. Die komt vooral door onzekerheid, legt ze uit. Er is volgens haar weinig informatie beschikbaar, omdat pas maandagavond duidelijk werd dat de vluchtelingen naar het dorp zouden komen.

"Aan de ene kant zijn er mensen die zich aanbieden als vrijwilliger om hulp te bieden. Er wordt ook nagedacht over inzamelingsacties met kleding", weet Velinga. "Anderzijds is er ook onrust." Zo heeft ze al geluiden opgevangen over een demonstratie tegen de komst van de Afghanen. "Er zit ook een stukje angst. Toch een stukje onveiligheid."

In het dorp gaan ook geluiden rond om een demonstratie tegen de komst van de Afghanen te houden. Het blijft echter onduidelijk of er ook daadwerkelijk een protest zal komen. Een speciale Facebook-pagina met een oproep daartoe is inmiddels weer offline gehaald.

Taliban naar Nederland?

Een van de problemen waar Harskampers bang voor zijn, is de kans dat Taliban-sympathisanten worden binnengehaald. In Groot-Brittannië en Frankrijk zijn al gevallen bekend van Afghanen die bij aankomst nog banden bleken te hebben met de Taliban. "Dat is een enorm groot punt van zorg", erkent minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken.

Afghanen die in aanmerking komen voor een evacuatie worden vaak door hulporganisaties of bijvoorbeeld het ministerie van Defensie aangedragen. Zij hebben in het land vaak samengewerkt met Nederland en worden nu snel weggehaald om uit handen te blijven van de Taliban.

Het checken van hun achtergrond vereist echter uitzoekwerk. Kaag sluit daardoor dan ook niet uit dat ondanks die controles er tóch Taliban-aanhangers meekomen uit Afghanistan. "Het is godsonmogelijk om alles heel goed te checken. We werken tegen de klok", zo laat de bewindsvrouw tot slot weten.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.