Politiek
28 juni 2018, 07:11
De harde aanpak van uitkeringsfraude, waarbij de nadruk ligt op boetes en straffen, werkt in de praktijk averechts. Dat concluderen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Een harde aanpak is veel minder effectief dan vaak wordt gedacht en leidt tot een verslechtering van het contact tussen uitkeringsgerechtigden en uitvoeringsinstanties. Bovendien blijkt dat de meeste uitkeringsgerechtigden de verplichtingen die horen bij hun uitkering goed naleven, schrijven de Groningse wetenschappers die vier jaar lang onderzoek deden naar de handhaving van de socialezekerheidswetgeving.
De onderzoekers concluderen dat de aanpak van uitkeringsfraude niet zo zeer gebaat is bij 'meer' handhaving, maar bij 'slimmere' handhaving. Ze presteren de resultaten donderdag in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een landelijke enquête onder meer dan duizend uitkeringsgerechtigden en van interviews en observaties bij UWV en sociale dienst. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.