Politiek
1 mei 2019, 10:41
Een christelijke 'haatprediker' kan niet naar Nederland komen. Verantwoordelijk bewindsman Mark Harbers heeft maatregelen genomen om de inreis van Steven Anderson te voorkomen, meldt hij aan de Tweede Kamer. Na het nieuws wordt er opgelucht gereageerd op de maatregelen die staatssecretaris Harbers heeft genomen om de inreis van de radicale christelijke 'haatprediker' Steven Anderson te voorkomen. De Amerikaan wilde op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.
Anderson vindt onder meer dat homo's moeten worden geëxecuteerd. Zijn aangekondigde komst leidde tot een brandbrief van lhbt-organisatie COC aan de staatssecretaris om de prediker weigeren. Het COC spreekt nu van een ''goed en verstandig besluit. Het is belangrijk om deze man, die walgelijke dingen zegt over lhbt'ers en aanzet tot haat, buiten Nederland te houden". Ook onder meer regeringspartijen D66 en VVD reageren opgelucht op de stap van Harbers. ''Vandaag heeft liefde gewonnen van haat. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de grens ligt voor D66 bij het aanzetten tot haat. Nederland kon niet anders dan hem weigeren'', meent D66-Kamerlid Vera Bergkamp.
''Goed en volkomen terecht dat Harbers deze man niet toelaat in ons land'', stellen VVD'ers Dilan Yesilgöz en Malik Azmani. ''Wat de VVD betreft is in ons land geen ruimte voor haatzaaierij!'' De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat eveneens weten tevreden te zijn. ''Het is een goed en stevig besluit van de staatssecretaris. Deze prediker kwetst groepen en zaait verdeeldheid. Ik weet dat veel Amsterdammers opgelucht zijn nu zijn komst wordt tegengehouden." De Joodse belangenvereniging CIDI, die ook tegen Andersons komst had geprotesteerd, spreekt van ''goed nieuws".
Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, maakte Anderson de slachtoffers uit voor 'pedofielen' en vond hij het jammer dat er niet meer doden waren gevallen. Hij is ook een Holocaust-ontkenner en heeft zich meermaals antisemitisch uitgelaten. Andere landen hielden hem eerder al tegen, zoals Groot-Brittannië en Botswana. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.