Terug

Volg Hart van Nederland

Halsema waarschuwt in Britse krant voor Nederland als narcostaat

Politiek

5 jan 2024, 15:05

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, waarschuwt in een opiniestuk in een Britse krant dat Nederland het risico loopt een narcostaat te worden. Ze schrijft dat drugsmisdaad steeds gewelddadiger en alomvattend wordt.

Volgens de politica is het hoog tijd voor internationale samenwerking op het gebied van drugscriminaliteit, schrijft ze in de Britse krant The Guardian.

Verandering

"In Nederland keken wij eerst afkeurend naar de harde straffen rondom drugs", oppert Halsema. Volgens haar werkte onze zachtere, Nederlandse aanpak prima. Maar dat is nu anders. "De illegale drugshandel is lucratiever, professioneler en meedogenloos gewelddadiger geworden."

Aangespoord door globalisatie en internationale handel, dreigt het drugsprobleem volledig uit de hand te lopen, schrijft ze. "Onze aanpak van drugshandel is als dweilen met de kraan open." Ze benoemt de jonge uithalers die drugs uit de containers halen en wijst ook op het toenemende geweld in Amsterdam en de moorden op Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum.

Oplossingen

Halsema roept op tot een fundamentele koerswijziging, benadrukkend dat de uitdagingen niet te wijten zijn aan het liberale drugsbeleid van Nederland, maar aan internationale druk. Ze pleit voor debatten op alle niveaus over alternatieven voor de contraproductieve "oorlog tegen drugs".

Ze benoemt dat de beslissing van de overheid om MDMA, volgens haar een redelijk onschadelijke 'partydrug', als harddrug te bestempelen desastreuze gevolgen heeft gehad.

"Deze verschuiving droeg onbedoeld bij aan de winstgevendheid van de illegale productie van MDMA en creëerde een lucratief bedrijfsmodel voor criminele organisaties," schrijft ze. "Dit laat zien hoe pogingen om aan te sluiten bij wereldwijde trends op het gebied van drugsverbod averechtse effecten kunnen hebben."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.