Terug

Volg Hart van Nederland

Haagse partijen sluiten De Mos uit: 'Doet geen recht aan verkiezingsuitslag'

Haagse partijen sluiten De Mos uit: 'Doet geen recht aan verkiezingsuitslag'

Politiek

13 apr 2022, 11:57

Andere partijen willen niet met Hart voor Den Haag, de grootste fractie van de stad, in een nieuw stadsbestuur. Aanleiding is het strafrechtelijk onderzoek dat nog loopt tegen onder andere Richard de Mos, de oprichter en leider van de partij.

Dat concluderen de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard, die voor Hart voor Den Haag hebben gekeken naar de mogelijkheden voor een coalitie.

De Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie toen hij eerder wethouder was. Hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij. Het onderzoek loopt nog en de zaak moet nog voor de rechter komen. De Mos zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

Uit de coalitie

Hart voor Den Haag met Richard de Mos en Rita Verdonk kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand de meeste stemmen. Vier jaar geleden werden ze ook al de grootste. Toen kwam de lokale partij in het stadsbestuur, en De Mos en zijn rechterhand Rachid Guernaoui werden wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren binnen vanwege de vermeende corruptie.

Vanwege de verdenkingen werd Hart voor Den Haag uit de coalitie gezet. De andere partijen (D66, VVD en GroenLinks) verruilden de partij van De Mos voor CDA en PvdA. Die coalitie breidde zijn meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen uit en kan dus zonder De Mos verder. Meerdere partijen lieten weten dat ze ook nu niet met De Mos willen samenwerken.

'Geen recht aan verkiezingsuitslag'

"Het is een gotspe dat partijen, die zeggen zich zorgen te maken over de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen, doen aan uitsluiting en obstructie van de grootste partij van de stad", aldus Hart voor Den Haag in een reactie. "Dat regenteske gedrag doet geen recht aan de verkiezingsuitslag en het niet willen samenwerken van partijen draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de politiek."

De partij van Richard de Mos geeft aan het dagelijks bestuur van de gemeenteraad te verzoeken aangifte te doen van het bekendmaken van de uitkomsten van de formatiegesprekken voor de publicatie van het eindverslag van de informateurs.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.