Terug

Volg Hart van Nederland

Grote vertraging in de bouw: rechter haalt streep door stikstofuitzondering

Politiek

2 nov 2022, 10:59

Bouwprojecten mogen niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te stoten. De Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat de zogenoemde bouwvrijstelling juridisch niet houdbaar is. Als een bouwproject leidt tot stikstofneerslag in een kwetsbaar natuurgebied, is nu weer een natuurvergunning nodig. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele bouwsector, per project moet weer een stikstofberekening worden gemaakt.

Met de vrijstelling was voor de bouw, aanleg en sloop van onder meer woningen, energieprojecten en wegen geen natuurvergunning nodig. Voor stikstofuitstoot dichtbij natuurgebieden, met een mogelijk negatief effect op deze natuur, is dat vanaf nu wel weer vereist.

Vrijstelling megaproject onterecht, volgens milieuclub

Het ging bij de hoogste algemene bestuursrechter concreet om de bouwvrijstelling van het megaproject Porthos. Dat project draait om opslag van CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven in een leeg gasveld onder de Noordzee. Mobilisation for the Environment (MOB) wees erop dat het project stikstofneerslag veroorzaakt in beschermde natuurgebieden. De vrijstelling klopt volgens de milieuclub juridisch gezien niet.

Dit is niet het einde van het Porthos-project, benadrukt de Raad van State. Er is gericht onderzoek nodig naar mogelijke stikstofneerslag tijdens de bouw. Dat onderzoek is al gedaan, maar Porthos had het te laat in de procedure ingediend. MOB krijgt daarom zes weken de tijd om op dit onderzoek te reageren. Daarna gaat de rechtszaak over Porthos verder.

WoningBouwersNL vraagt minister bouwstop te voorkomen

Woonminister Hugo de Jonge moet na de uitspraak van de Raad van State in de Porthos-zaak snel duidelijk maken dat er nog gewoon bouwvergunningen kunnen worden afgegeven, stelt de branchevereniging voor huizenbouwers WoningBouwersNL. Die uitleg aan lagere overheden moet voorkomen dat er een bouwstop komt.

Als door de bouw stikstof neerslaat in een kwetsbaar natuurgebied is nu weer een natuurvergunning nodig, maar als dat niet zo is, dus niet, benadrukt directeur Coen van Rooyen van WoningBouwersNL. En dat moet De Jonge dus uitdragen om duidelijkheid te verschaffen. "Wanneer een bouwer kan laten zien dat de tijdelijke en beperkte toename van stikstof gedurende het bouwtraject geen significante gevolgen voor de natuur zal hebben, moet het voor alle betrokkenen duidelijk zijn dat het project gewoon kan worden uitgevoerd", legt Van Rooyen uit. "Los van welke vrijstellingsregeling dan ook gold dit namelijk altijd al."

Bouwend Nederland: uitspraak RvS drama voor bouwsector

Een woordvoerder van branchevereniging Bouwend Nederland noemt de uitspraak van de Raad van State op hun beurt dramatisch voor de bouwsector. "Met het schrappen van de generieke bouwvrijstelling gaat Nederland op slot", waarschuwt branchevereniging Bouwend Nederland.

"We zijn terug bij af en dit zorgt voor enorme vertragingen met alle schadelijke gevolgen voor huizenzoekers, energietransitie en de Nederlandse economie", aldus Bouwend Nederland. "Alles moet nu gericht worden op het terugbrengen van de stikstofuitstoot."

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.