Terug

Volg Hart van Nederland

'Groot gat' tussen wensen Groningen en plan kabinet na gaswinning enquête

Politiek

19 apr 2023, 07:32

Tussen de wensen van bestuurders uit de regio Groningen en de plannen die het kabinet dinsdagavond aan hen presenteerde, zit nog een "substantieel gat", zei commissaris van de Koning René Paas na urenlang overleg met een grote kabinetsdelegatie. Staatssecretaris Hans Vijlbrief zei na afloop dat er goed overleg is geweest, "maar we zijn het niet over alles eens".

Paas zei dat de voorstellen van het kabinet in reactie op het verslag van de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzocht wel serieus zijn. Bestuurders uit de regio legden recent hun wensen op tafel: zeker 30 miljard aan investeringen, over minstens een kwart eeuw.

"Wij hebben bekendgemaakt wat we willen dat het kabinet biedt, wat wij verstaan onder een geloofwaardig antwoord op de ereschuld", aldus Paas. Waar het kabinet mee kwam is "meer dan een appel en een ei", maar er zit wel nog een "groot gat", aldus de commissaris.

Uren overleggen

Bij het overleg was ook minister-president Mark Rutte aanwezig, evenals nog vijf bewindslieden. De kabinetsleden zelf wilden na ruim vijf uur op het provinciehuis weinig kwijt over het overleg. Namens de regio was daar naast Paas onder anderen Johan Remkes (voorzitter van het Nationaal Programma Groningen) aanwezig.

Vijlbrief vertelde bij vertrek uit het provinciehuis dat "over het hele palet" is gepraat: schade en versterking van huizen in het aardbevingsgebied, economisch perspectief en welzijn in de regio. "We zijn nog niet klaar. We gaan de komende dagen proberen om nog wat verder te komen." Overigens stonden er al vervolggesprekken gepland, bijvoorbeeld tussen hemzelf en Paas, benadrukt Vijlbrief.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.