Terug

Volg Hart van Nederland

Groot deel oppositie keurt handelen kabinet af, Kamer: focus weer op toeslagenouders

Groot deel oppositie keurt handelen kabinet af, Kamer: focus weer op toeslagenouders

Politiek

30 apr 2021, 08:55

Link gekopieerd

De aandacht moet weer volop op de toeslagenouders worden gericht, vindt de Tweede Kamer. De voltallige Kamer riep aan het einde van een marathondebat over de toeslagenaffaire het kabinet op de problemen met de compensatie van de slachtoffers op te lossen en "de gedupeerden van het toeslagenschandaal echt op één te zetten".

Het voorstel was een initiatief van de SP. Partijleider Lilian Marijnissen benadrukte tijdens het debat, dat ging over de vrijgegeven notulen van de ministerraad, al dat het belang van de slachtoffers voorop moest staan. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen moest in het debat meedelen dat minder dan de helft van de mensen die zich voor 15 februari hebben gemeld bij de belastingdienst voor de deadline van 1 mei de compensatie van 30.000 euro krijgen.

'Sensibiliseren'

In het debat kregen kabinetsleden en coalitiepartijen flinke kritiek. Uit de notulen bleek dat verschillende ministers steen en been klaagden over kritische coalitie-Kamerleden. Dat coalitiepartijen anders worden behandeld dan oppositiepartijen en dat CDA-ministers hun partijgenoot Pieter Omtzigt hebben gepoogd te "sensibiliseren", kwam het kabinet op twee moties van afkeuring te staan. De moties werden verworpen, maar vrijwel alle oppositiepartijen stemden voor. Alleen de SGP deed dat niet.

Uit de notulen van de ministerraad die eerder deze week werden vrijgegeven, bleek dat "coalitiefracties regelmatig in vertrouwen ingelicht" worden. Veel oppositiepartijen keuren deze werkwijze af. Alle 150 Kamerleden zijn immers gelijk, zeggen zij. De andere motie van wantrouwen, net als de eerste een initiatief van DENK, richtte zich specifiek op CDA-leider Wopke Hoekstra (demissionair minister van Financiën) en vicepremier Hugo de Jonge.

Bewust informatie achtergehouden over toeslagenaffaire

Ook is gebleken dat er bewust informatie achtergehouden over de toeslagenaffaire waar de Kamer wel om had gevraagd. Het kabinet en de Kamer verschillen wel van mening of dit uit politieke overwegingen gebeurde of niet.

De Kamer nam ook een reeks voorstellen over voor een nieuwe bestuurscultuur en een nieuwe relatie tussen de overheid en burger. Mogelijk gaat die lijst, ingediend door de PvdA en GroenLinks, nog een rol spelen in de kabinetsformatie. Verwacht wordt dat op zeer korte termijn informateur Herman Tjeenk Willink met zijn verslag komt. Tjeenk Willink moest onderzoeken of het onderlinge vertrouwen kon worden hersteld.

Kamer belooft beterschap

Dat vertrouwen is na het vrijgeven van de notulen en het debat van donderdag alleen maar verder weg. DENK diende aan het begin van het debat al een motie van wantrouwen in, maar die kreeg niet veel steun. PVV, SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, DENK, Bij1 en BBB stemden voor. Twee moties van afkeuring kregen meer steun, maar geen meerderheid. Het toch al demissionaire kabinet werd niet aan het wankelen gebracht. Het kabinet beloofde beterschap, en ook de Kamer nam zich voor haar eigen positie serieuzer te nemen.

ANP/Redactie

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.