Politiek
9 sep 2021, 06:21
Het meest vervuilende en verouderde deel van de Tata Steel-fabrieken in IJmuiden moet op korte termijn dicht. Volgens GroenLinks is het sluiten van Kooksfabriek 2 de snelste manier om gezondheidsrisico's voor omwonenden aan te pakken.
"Het zal tijdelijk tot een lagere productie leiden, maar dat is nu eenmaal de consequentie als er te lang wordt gewacht met verantwoord ondernemen", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee tegen Hart van Nederland. Hij debatteert donderdag in de Tweede Kamer over de toekomst van Tata Steel. Volgens Van der Lee heeft het bedrijf te lang gewacht met verduurzamen.
Uit verschillende onderzoeken van het RIVM blijkt dat in het gebied rond de staalfabriek veel schadelijke stoffen neerkomen en dat bewoners meer gezondheidsklachten hebben. Voor omwonenden is het duidelijk dat Tata Steel de veroorzaker van de problemen is.
GroenLinks wil dat Tata Steel werk maakt van groene staalproductie, geproduceerd met waterstof. Maar omdat dit niet zomaar geregeld is, moet er ook op korte termijn al wat gebeuren, vindt de partij. Sluiting van de tweede Kooksfabriek lijkt daarom onontkoombaar.
Ook vakbond FNV is voor een gedeeltelijke sluiting van het staalbedrijf en voor duurzamere staalproductie. De bond hoopt dat op die manier tienduizenden banen voor Nederland behouden blijven. "Met dit plan voor verduurzaming kunnen we sneller en effectiever schakelen dan Tata Steel voor ogen had. Bovendien blijkt uit een onlangs verschenen rapport dat dit haalbaar is", zegt Cihan Lahin van de FNV.
Het rapport wordt donderdag voor het debat aangeboden aan Kamerleden op een demonstratie in Den Haag, waarbij honderden Tata Steel-medewerkers aanwezig zijn. Lahin hoopt dat er bij het debat knopen worden doorgehakt. "Dit is echt het moment waarop de politiek kan zeggen: we gaan nu voor die groenere route."
De vraag is alleen hoeveel de politiek kan afdwingen bij Tata Steel. Het bedrijf handelt namelijk binnen de milieuvergunningen en de regels voor staalproductie worden opgesteld in Brussel. "Het moet anders", vindt ook staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat. "De vergunningen moeten scherper."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.