Terug

Volg Hart van Nederland

GroenLinks-politica Bouchallikht geeft zetel op als ze wordt verkozen

Politiek

15 okt 2023, 19:13

Het Kamerlid van GroenLinks Kauthar Bouchallikht zal haar zetel opgeven als ze wordt verkozen bij de verkiezingen van 22 november, zegt een woordvoerder van de partij. De parlementariër maakte zaterdagavond bekend zich terug te trekken van de kieslijst omdat ze de context rondom de situatie in Israël de afgelopen week heeft gemist in de uitingen van PvdA-GroenLinks. Maar volgens de Kiesraad is het te laat om haar naam van de stembiljetten te halen.

"Ze heeft laten weten haar zetel niet in te nemen, maar zal afstaan aan de volgende op de lijst", zegt een woordvoerder van de partij. Bouchallikht zelf heeft aangegeven niet bereikbaar te zijn voor vragen van journalisten.

Vrijdag heeft de Kiesraad de kandidatuur van Bouchallikht en ruim 1100 andere kandidaat-Kamerleden goedgekeurd. Daarmee is het te laat om te voorkomen dat ze op de kieslijst komt. Na de verkiezingen houdt ze wel de optie om haar zetel te weigeren. "Niet aannemen van benoeming", heet dat officieel. Afgaande op de peilingen is de kans groot dat het Kamerlid met haar zeventiende plek deze keus voorgelegd krijgt.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.