Politiek
28 nov 2021, 15:36
GroenLinks wil dat kwetsbare jongeren langer jeugdzorg aangeboden krijgen. Nu stopt de hulp als ze achttien worden en voor de wet volwassen zijn. Als het aan de partij ligt, wordt de maximumleeftijd voor jeugdzorg verhoogd naar 21 jaar. Dat werd hoog tijd, vindt Saffira (20).
Zij viel ook onder jeugdzorg en moest maar zien dat ze alleen haar boontjes kon doppen toen ze achttien werd. Ze had geen idee waar te beginnen, vertelt ze aan Hart van Nederland. "Ik word achttien en wat moet er dan allemaal geregeld worden?"
Met pijn en moeite kon ze een verlenging van jeugdzorg aanvragen en op haar negentiende probeerde ze dat opnieuw, maar dat was kennelijk geen optie. Gemeenten wijzen met de vinger naar elkaar, zegt ze, dus niets schoot op. Inmiddels krijgt ze ondersteuning via Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en woont ze in een begeleid wonen-situatie, waar ze de woonkamer, keuken en badkamer met andere jongeren moet delen en er begeleiding over de vloer komt. "Ik moet alles delen", zegt ze. "Die fase heb ik in jeugdzorg wel gehad. Ik ben klaar om op mezelf te gaan."
Dat gaat ook gebeuren: via een andere zorginstelling kreeg ze een appartementje toegewezen en heeft ze eindelijk een plek voor zichzelf alleen, met ondersteuning van ambulante begeleiding. Maar al die kopzorgen hadden haar en haar lotgenoten bespaard kunnen blijven als ze niet op haar achttiende, maar pas op 21ste op zichzelf aangewezen was. "Als je 21 bent heb je meer tijd om een studie af te ronden of een vaste baan te vinden", zegt Saffira. "Je kan niet meteen als je achttien bent zelfstandig iets vinden." Dat levert heel veel stress op, benadrukt ze. "Een stabiele woonomgeving doet heel veel met je, qua rust."
Die gang van zaken moet anders, vindt ook Lisa Westerveld van GroenLinks. "Voor heel veel jongeren is hun achttiende verjaardag een reden om een feestje te vieren, maar voor jongeren in de jeugdzorg is dat de leeftijd dat ze dat ze op straat kunnen belanden of hun hulpverleners kwijtraken." Dat heeft zeer kwalijke gevolgen, aldus Westerveld, "en vaak voor de rest van hun leven".
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.