Terug

Volg Hart van Nederland

Wat vindt Nederland: 'Geef mensen met mbo-diploma ook een titel'

Politiek

19 okt 2018, 21:54

Als het aan GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil ligt, krijgen afgestudeerde mbo'ers een titel. Dan zijn volgens hem in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid te zien en krijgt de mbo'er erkenning, zo betoogt hij in Trouw. "Onze vakstudenten zijn de beste van de wereld en zonder hen draait de samenleving niet. Toch is er geen symbool van erkenning voor hun vakmanschap (...) Een titel is symbolisch, maar symbolen zijn ook belangrijk", aldus Özdil. Hij wil het plan inbrengen in het debat over de onderwijsbegroting na het herfstreces.

Internationalisering

Özdil denkt aan titels als 'Skilled' (Sk.), 'Craftsman' (Crf.) en 'Expert' (Exp.), die de afgestudeerde mbo'er achter zijn of haar naam zou kunnen zetten. Dat ze in het Engels zijn, heeft te maken met de internationalisering in het mbo, zegt het Kamerlid.

Geen deelnemer, maar student

Het invoeren van titels zou een verdere opwaardering van het middelbaar beroepsonderwijs betekenen. Eerder dit jaar bepaalde de minister dat mbo-leerlingen zich met ingang van het schooljaar 2020-2021 officieel student mogen noemen. Nu heten ze nog 'deelnemer'.

Wat vindt Nederland?

Iedereen met een mbo-diploma mag een titel voor of achter zijn naam zetten, net zoals doctorandus, of bachelor in het hoger onderwijs. Wat vindt Nederland hiervan? Is het een goed idee? Dat ligt heel erg aan, aan wie je het vraagt blijkt uit ons onderzoek onder tweeduizend mensen. Mensen onder de 30 jaar zijn erg gecharmeerd van dit idee, 61 procent, een grote meerderheid. Stel je dezelfde vraag aan mensen boven de 50, dan krijg je een heel andere uitslag: dan steunt nog maar een derde, 36 procent, dit voorstel en is iets meer dan de helft tegen. Er zijn ook andere suggesties gedaan, allemaal Engelse namen zoals Skilled, Expert en Craftsman. Dit omdat het onderwijs en de arbeidsmarkt steeds internationaler zijn geworden. En ook hier weer die generatiekloof. Het overgrote deel van de jongeren, tweederde, vindt die Engelse benamingen prima, de meerderheid van de ouderen, 57 procent, is daarop tegen. Zelf ook mee doen aan Wat vindt Nederland? Dat kan! Aanmelden kan hier! ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.