Terug

Volg Hart van Nederland

Greenpeace wil Staat voor rechter slepen als er niet snel stikstofmaatregelen komen

Greenpeace wil Staat voor rechter slepen als er niet snel stikstofmaatregelen komen

Politiek

16 feb 2023, 07:04

Milieuorganisatie Greenpeace heeft aangekondigd de overheid voor de rechter te slepen als er niet snel actie wordt ondernomen om de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden drastisch te verminderen. Greenpeace stelt dat de plannen die het kabinet onlangs presenteerde ontoereikend zijn.

In een brief namens de milieuorganisatie sommeert advocaat Bondine Kloostra het kabinet om binnen twee weken harde toezeggingen te doen. De milieuorganisatie eist harde toezeggingen van het kabinet om de uitstoot voor het einde van 2025 naar een aanvaardbaar niveau te brengen, omdat natuurgebieden "op omvallen" staan.

Aanpak overheid is 'te vrijblijvend'

Het kabinet zet in op de vrijwillige uitkoop van bedrijven die veel uitstoot op natuurgebieden veroorzaken, maar volgens Greenpeace is dit "veel te vrijblijvend". Greenpeace-directeur Andy Palmen zegt liever geen rechtszaak te willen, maar verwacht niet dat de eisen van zijn organisatie nu worden ingewilligd. "Als de politiek het niet kan oplossen, en dat kunnen ze al jaren niet, dan moet de rechter zeggen wat er moet gebeuren."

In 2021 werden de stikstofdoelen voor 2030 aangescherpt in het coalitieakkoord, maar Greenpeace stelt dat de tijd om actie te ondernemen op kwetsbare gebieden voor het einde van 2025, zoals eerder aanbevolen door een gespecialiseerde taakgroep, opraakt.

Slecht voor dier en plant

Stikstofvervuiling veroorzaakt verzurende bodems en lost stoffen zoals calcium op, wat schadelijk kan zijn voor vogels en planten. Door het calciumgebrek kunnen vogels sneller hun pootjes breken en eieren leggen met dunne schalen. Bepaalde soorten, zoals gras en brandnetels, gaan harder groeien door een hoge stikstoftoevoer. Andere plantensoorten worden daardoor verdrongen en dat heeft weer nadelige gevolgen voor insecten.

Greenpeace dringt erop aan dat er haast wordt gemaakt om de natuur te beschermen tegen de desastreuze en onomkeerbare gevolgen van stikstofvervuiling.

Het overgrote deel van de Nederlanders loopt nog niet echt warm voor een strikte stikstofagenda:

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.