Terug

Volg Hart van Nederland

Greenpeace wil via rechter staatssteun aan KLM terugdraaien

Greenpeace wil via rechter staatssteun aan KLM terugdraaien

Politiek

14 sep 2020, 14:00

Greenpeace Nederland spant een rechtszaak aan om het kabinet te dwingen de miljardensteun voor luchtvaartmaatschappij KLM in te trekken. De milieuorganisatie vindt dat aan de financiële noodhulp niet genoeg voorwaarden zijn gesteld om klimaatverandering tegen te gaan. "Deze staatssteun stort ons dieper in de klimaatcrisis en dat is in strijd met de zorgplicht die de Nederlandse overheid heeft voor zijn burgers", stelt Greenpeace. De organisatie wijst op een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Die verplichtte de Nederlandse staat na jarenlange strijd door milieustichting Urgenda meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen.

Maximale CO2-uitstoot

Greenpeace eist dat de overheid met een ander steunpakket voor KLM komt. Daarbij moet per jaar een maximaal toegestane hoeveelheid CO2-uitstoot worden afgesproken. "Dat moet dan elk jaar dalen, zodat de grote vervuiler elk jaar minder uitstoot", zegt Dewi Zloch van Greenpeace. Als het huidige noodplan voor KLM niet aangepast kan worden, moet het helemaal van tafel om plaats te maken voor een nieuw pakket. Lees ook: 'Klimaat, natuur en welzijn zijn ondergeschoven kind in luchtvaartplannen kabinet' Het kabinet maakte in juni bekend KLM te hulp te schieten met 3,4 miljard euro aan directe leningen en kredietgaranties, omdat de coronacrisis de luchtvaartmaatschappij aan de rand van de afgrond had gebracht. Gelijktijdig met die financiële steun kwam het kabinet met allerlei eisen, waaronder een fikse reorganisatie onder het personeel.

Reorganisatie in volle gang

Het intrekken van de noodsteun door Nederland zou een lastig verhaal worden. Reorganisatiegesprekken tussen KLM en de vakbonden zijn al in volle gang. Daarnaast leverde de Franse regering haar eigen bijdrage met 7 miljard euro aan steun voor zustermaatschappij Air France. Greenpeace denkt niettemin een goed verhaal te hebben voor de rechter. "We geven onszelf natuurlijk wel een kans, anders zouden we dit niet doen", aldus een woordvoerder. De overheid heeft formeel tot uiterlijk 1 oktober om te reageren en met Greenpeace in gesprek te gaan over of zij aan deze eisen kunnen voldoen. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.