Politiek
25 aug 2022, 15:14
Al weken houdt de toestand bij het aanmeldcentrum in Ter Apel mensen in Nederland bezig. Rapper Glen Faria en presentator Dwight van van de Vijver zijn bezorgd over de situatie en zijn naar het aanmeldcentrum toegegaan om met eigen ogen te zien wat er aan de hand is en te kijken of ze kunnen helpen. Maar wat ze aantreffen is nog erger dan ze hadden verwacht: "Er gaan hier mensen letterlijk dood."
"We moeten dit met onze eigen ogen zien, om met mensen te praten en te horen wat we kunnen doen. Misschien kunnen we ons netwerk inzetten", legt Dwight hun beweegredenen uit om naar het aanmeldcentrum in Ter Apel af te reizen.
Al langere tijd moeten vluchtelingen buiten slapen omdat er binnen in het centrum geen plaats is. Glen en Dwight voelen zich hard geraakt door de in hun ogen "onmenselijke" situatie in het kamp. "We spreken mensen die de hele dag op een broodje kaas en een flesje water moeten leven. Sommigen hebben geen deken. Nu is het weer nog goed, maar je moet je niet voorstellen als het gaat regenen", vreest Dwight. "Het eerste wat nodig is, zijn dekens, goed eten, drinken. En voor de kinderen opvang en kinderspeelgoed", ziet Glen als hij rondkijkt.
Het meest worden de twee geraakt door de onverschilligheid die veel Nederlanders over de situatie hebben. "Iedereen is met zijn eigen dingen bezig is, maar ondertussen slapen mensen hier gewoon buiten", aldus Dwight. "Baby's hoor je hier huilen, iedereen is wanhopig en dat doet eigenlijk best wel pijn."
Een aangekondigde demonstratie van Nederlanders die klaar zijn met de asielzoekers en ze het liefst het land uit willen hebben kan dan ook niet op steun rekenen van Glen. "Weten die mensen ook dat er een pasgeboren baby hier is overleden? Dan denk ik: wat vinden wij als Nederlanders belangrijk? Mensenlevens toch? Die mensen die hier komen protesteren, die gaan zo direct naar huis om lekker televisie te kijken, bakje koffie erbij. Die kunnen lekker warm onder de deken. En er gaan hier mensen letterlijk dood. Dan denk ik ja, wat vinden wij als mensen dan belangrijk?"
Hij roept mensen ook op om na te denken over wat er gebeurt als Nederlanders zelf ooit in zo'n situatie terecht zouden komen. "Dan hopen wij ook dat we ergens worden opgevangen. En als we dan op dezelfde manier worden behandeld als die mensen hier, dan vinden we het opeens onmenselijk. Maar dit is onmenselijk, maakt niet uit wie wie is", roept Glen op.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.