Politiek
22 jan 2021, 19:53
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt zich zorgen over de "herstelaanpak" van de staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (Toeslagen), in de kindertoeslagenaffaire. De vereniging heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet en doet daarin "voorstellen voor het vervolg".
Zo moet het kabinet volgens de VNG onder meer regelen dat de mensen die slachtoffer zijn van de affaire een "schuldenvrije nieuwe start" krijgen. Verder moeten mensen die hun - onterechte - schuld aan de Belastingdienst hebben afgelost, gecompenseerd worden voor de "grote nood" waarin zij jaren verkeerden.
Ook moet de 30.000 euro compensatie die aan slachtoffers is beloofd daadwerkelijk aan gedupeerde ouders toekomen. Eerder werd duidelijk dat de overheid alle schulden aan deze mensen kwijtscheldt. Maar hoewel het kabinet ook private partijen opriep schulden kwijt te schelden, zit daar weinig beweging in.
Gedupeerden moeten "op de korte termijn" duidelijkheid krijgen over wat er met hun schulden gebeurt, vindt VNG. Volgende week wordt begonnen met het compenseren van de ouders.
Eerder deze week schreef Van Huffelen dat gemeenten een "aanpak op maat" kunnen aanbieden aan gedupeerden. "Daarmee gooit de Belastingdienst zijn problemen over de schutting en zet het gemeenten voor het blok", aldus Peter Heijkoop, CDA-wethouder in Dordrecht, namens de VNG tegen RTL Nieuws. "Wij willen niets liever dan onze inwoners helpen, maar de Belastingdienst zal zelf de problemen moeten oplossen, die ze veroorzaakt heeft."
Veel vertrouwen heeft de VNG daar niet in. Tegen RTL Nieuws zegt Heijkoop dat het beter is als minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de regie op het dossier overneemt. "De Belastingdienst moet een stap opzij doen. We zien al anderhalf jaar dat die niet in staat is de problemen op een goede manier op te lossen."
SP-Kamerlid Renske Leijten zegt tegen RTL Nieuws dat het onontkoombaar is dat de Belastingdienst niet alleen de eigen schulden bij gedupeerden kwijtscheld, maar ook die van commerciële overneemt. "Anders komt er nooit een oplossing en krijgen gedupeerden niet de beloofde schone lei."
Vrijdag 15 januari viel het kabinet door de toeslagenaffaire. Een commissie oordeelde eerder dat de volledige ambtelijke en politieke top verantwoordelijk is voor de uit de bocht gevlogen fraudeaanpak van de Belastingdienst.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.