Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente Amsterdam wil noodopvang op cruiseschip met half jaar verlengen

Gemeente Amsterdam wil noodopvang op cruiseschip met half jaar verlengen

Politiek

3 feb 2023, 18:01

Amsterdam wil de noodopvang voor duizend asielzoekers op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied verlengen met een half jaar. Dat schrijft opvangwethouder Rutger Groot Wassink vrijdag in een brief aan de gemeenteraad, nadat de opvangplek positief is geëvalueerd.

Uit de evaluatie blijkt dat de opvang "zeer voorspoedig" verloopt en dat de sfeer op het schip rustig en gemoedelijk is. Ook is er een goede samenwerking tussen bijvoorbeeld de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en beoordeelt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), die twee keer langskwam op het schip, de locatie als 'boven de standaard'.

Geen school

Het enige aandachtspunt op het cruiseschip is dat er nog steeds niet voor alle 109 kinderen op het schip onderwijs is geregeld. Dertig kinderen gaan niet naar school, maar krijgen slechts 'tussenvormen' van onderwijs op het schip zelf. Dat komt door vertraging in de aanmeldprocedure. "Omdat de verantwoordelijkheid voor de inschrijving bij het COA ligt, kunnen we hier maar beperkt wat aan doen", aldus Groot Wassink.

Op de MS Galaxy is sinds oktober vorig jaar sobere opvang geregeld. De bewoners krijgen begeleiding, dagbesteding en drie keer per dag een maaltijd in de eetzaal. Ook is er een huisarts aan boord. De omgeving van het schip, een industriegebied, is veilig gemaakt voor de tijdelijke bewoners. Zo zijn er fiets- en voetpaden aangelegd en rijdt er een pendelbus.

Geweldsdelicten

Ook waren er de afgelopen vier maanden geen ernstige geweldsincidenten. Het aantal incidenten dat er wel was, bijvoorbeeld een onderling handgemeen, verbale bedreiging of roken en drinken aan boord, is laag ten opzichte van andere locaties van het COA.

Vanwege de positieve evaluatie en de blijvende druk op de asielketen denkt de wethouder eraan om naast een verlenging van zes maanden, het aantal opvangplekken op het schip in fases te verhogen van 1000 naar 1500. De voorstellen worden aankomende woensdag eerst besproken in de raad.

Crisisnoodopvang

Donderdag vroeg staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad om de crisisnoodopvang voor asielzoekers langer open te houden. Er is nog steeds een tekort aan opvangplekken: asielcentra zitten overvol en voor mensen die mogen blijven is geen huis beschikbaar.

De komende maanden komen naar verwachting meer asielzoekers naar Nederland, terwijl het aantal opvangplekken daalt. Daarom is Van der Burg naarstig op zoek naar meer opvang. Onlangs liet hij weten voor 1 juli nog 19.000 opvangplekken nodig te hebben.

Amsterdam is niet de enige plaats die asielzoekers opvangt op een cruiseschip. Ook in Velsen-Noord wordt de opvang verlengd.

Asielboot mogelijk toch langer in Velsen-Noord: 'Ik voel me echt besodemieterd'
1:52
Asielboot mogelijk toch langer in Velsen-Noord: 'Ik voel me echt besodemieterd'

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.