Politiek
11 nov 2021, 10:08
De problemen van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire zijn met het uitkeren van de schadevergoedingen nog steeds niet opgelost. Precies twee jaar geleden bezette Maria Sanchez samen met andere ouders de hal van het kantoor van de Belastingdienst in Rotterdam, waarmee het drama op de kaart werd gezet. Donderdag vraagt ze met de Mars met de Moeders opnieuw aandacht voor de getroffen ouders.
"Veel mensen denken dat die hele affaire al voorbij is, helemaal afgerond. Maar dat is echt nog niet zo", zegt Maria tegen Hart van Nederland. "Er zitten nog mensen op hun geld te wachten en er zijn ook mensen die een schadevergoeding hebben gekregen maar hier helemaal niets mee kunnen. Ze moeten namelijk meteen inleveren bij de schuldeisers die ze in de nek hijgen. Dat moet anders."
Juist voor deze mensen loopt Maria vandaag samen met het 8 Maartcomité Amsterdam, dat strijdt voor gelijke rechten van vrouwen, van het stadhuis in Rotterdam naar het kantoor van de Belastingdienst. Met spandoeken en borden met daarop ‘Ik ben meer dan mijn achternaam’ en ‘Einde toeslagenschandaal nu’ ging de stoet door de Rotterdamse straten.
De ouders willen met de Mars met de Moeders benadrukken dat de ellende dus nog steeds niet voorbij is voor veel gedupeerde ouders. "De schadevergoedingen zijn bedoeld om leuke dingen van te doen, die mensen hebben loodzware jaren achter de rug. Door die schuldeisers blijven ze maar met de problemen worden geconfronteerd", legt Maria uit. "Wij vinden dat gemeenten veel meer moeten doen voor de ouders, die moeten de schuldeisers op afstand houden. De enige gemeente die dat wel doet is Rotterdam."
Deelnemers van de mars vandaag komen overal vandaan. "Vanuit Groningen, Den Haag en zelfs Limburg. Ze willen hier per se bij zijn om hun stem te laten horen. Veel van hen zijn blijven slapen, bij andere gedupeerde ouders." Ook Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (onafhankelijk), Renske Leijten (SP) en Farid Azarkan (DENK) zijn aanwezig. Die eerste twee speelden politiek gezien een belangrijke rol in het bespreken en openbaar maken van de toeslagenaffaire.
De ouders hebben een eisenpakket mee dat zij bij aankomst bij het kantoor van de Belastingdienst hebben overhandigd aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Zij zei de eisen "goed en serieus te gaan bekijken" en mee te nemen in de ‘herijking’. Dat is een nieuw voorstel om gedupeerden verder te helpen, waarmee de bewindsvrouw begin december naar de Tweede Kamer gaat. Rond dezelfde tijd zal Van Huffelen schriftelijk reageren op de eisen van de ouders, zo beloofde zij.
Geëmotioneerde moeders riepen tijdens de toespraak van Van Huffelen, op een klein podium voor het belastingkantoor, ook om het terugkrijgen van hun kinderen. De staatssecretaris zei "niet zomaar te kunnen beloven dat al die kinderen terug kunnen komen". Daarop werd ze uitgejouwd. Ruim 1100 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire werden tussen 2015 en 2020 uit huis geplaatst, zo werd vorige maand bekend.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.