Politiek
2 juni 2022, 19:21
Minister-president Mark Rutte bracht deze week een werkbezoek aan de provincie Groningen voor de afhandeling van de aardbevingsschade en de voortgang van de versterkingsoperatie. Gedupeerde Hans Sulmann uit Loppersum vindt het bezoek van de premier aan de provincie zinloos: "Rutte heeft altijd een dubbele agenda, ook deze keer".
Sulmann ondervind al tien jaar de nadelige gevolgen van de gaswinning in Groningen. Naast de materiële schade aan het huis, is hij op persoonlijk vlak het hardst getroffen "Het kost je je gezin, deel van je toekomstperspectief, en je huwelijk. De stress is een van de oorzaken van mijn scheiding." Sulmann ziet dat de situatie ook gevolgen heeft gehad voor zijn viertienjarige dochter, "Ik heb mijn kind tien jaar van haar leven geen veilig thuis kunnen bieden vanwege de gaswinning", vertelt hij tegen Hart van Nederland.
Het huis van Sulmann moest door de aardbevingsschade worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd. Velen zouden denken dat hiermee het probleem is opgelost, maar niets is minder waar: "Je bent volledig overgeleverd aan de goden. Deze situatie duurt inmiddels al zes jaar. Je kunt niet op deze manier met mensen omgaan".
Het is niet alleen de schade, maar ook de aardbevingen zelf zijn traumatisch: "Een gasbeving is alsof je huis een grote zware vrachtwagen is en door een kuil rijdt, dat is wat je voelt, BAM!. En, dat is niet leuk." De gedupeerde hoopt met zijn verhaal mensen bewust te maken van de situatie waarin hij en velen anderen in Groningen zich bekeren.
Het bezoek van de premier begon woensdag in de stad Groningen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), verantwoordelijk voor de afhandeling van alle schade veroorzaakt door bevingen, bodemdaling- en stijging.
Later op de middag had de minister-president een besloten keukentafelgesprek met enkele inwoners van een Gronings dorp over de impact van schade, veroorzaakt door bevingen, op het dagelijks leven en het gezin.
Uit het panelonderzoek van Hart van Nederland blijkt dat twee derde van de ondervraagden het prima zou vinden als de gaskraan weer open gaat ondanks alle beloftes. In Groningen zelf, is de meerderheid tegen.
Bij veel Groningers leeft ook de vraag wat Rutte gaat doen als Rusland de gaskraan in Europa helemaal dichtdraait. De premier zelf ziet de gaskraan liever niet verder opengaan "Nee, wij willen dat niet. Maar, we leven sinds 24 februari een andere wereld. Als alles anders gaat dan we nu verwachten kan je het niet uitsluiten", vertelt hij tegen Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.